Kastamonu Cide Loç Vadisi’nde projelendirilen Cide HES projesi mühürlenmişti. Cide Hes’e vurulan ilk mühürden ve durdurmadan sonra Loç Halkı şimdi büyük bir sabırla Yürütmeyi durdurma ve Çed İptal Davasının sonuçlanmasını bekliyorlar.

 

LOÇ VADİSİNE HES DEĞİL EKO TURİZM

Kastamonu Cide Loç Yöresi Kalkınma ve Dayanışma Derneği Başkanı Yılmaz CAN Loç Vadisi’nin turizme kazandırılması yönündeki çalışmaları hakkında bilgi verdi:

 

Loç Vadisinin tanıtılması ile ilgili daha önce yaptığımız çalışmaların meyvelerini almaya başladık. Dünyanın üçüncü büyük kanyonu olan Valla kanyonunun bitiş noktasında olan, Milli Park sahası içinde yer alan, milattan önce bile insanların varlığına dair kanıtların olduğu Loç Vadisi artık tüm dünyaya aittir. Mağaralarımızla, Küre Dağlarının eşsiz güzelliğinin seyredileceği gözlem evlerimizle, yöremize ait binlerce yıllık yemeklerimizle Kastamonu Valiliğimizin başlatmış olduğu turizm atağına Loç Vadisi Derneği olarak tüm varlığımızla destek olmaya başladık. Bunun en temel göstergesi de 7 Temmuz’dan itibaren başlayacak olan turlar…

 

Kastamonu Merkezli başlayacak turlar şehir merkezi gezisi, ardından da Loç Vadisi’ne olacak. Bu turlar için özel yemeklerimiz hazırlanacak. (Diken özeği kavurması, yumurtalı ıspıt, karalahana sütlemesi, gacırga, ıslama, yoğurtlu kıvırcık salata, et severler içinse ıslama…)

 

Ekolojik turların devamının da gelmesi için Valiliğimize ve Kaymakamlığımıza proje hazırlığı içerisindeyiz. Dünyaya mal olmuş Loç Vadisi sadece bizim değil tüm Kastamonu’nun da bir değeridir. Havaalanının da hizmete açılmasıyla birlikte sadece Loç Vadisi’ne değil tüm ilçe ve diğer vadilerimize, kanyonlarımıza, şelalelerimize, yaylalarımıza büyük bir turist akını yaşanacağına eminiz bu yüzden de alt yapıyı gerektiği kadar kuvvetlendirmemiz gerektiğine inanıyoruz. Hatta biz dernek olarak tersine göçü başlatacağız. Çünkü büyükşehirlerde yaşanan karmaşa, kültür yoksunluğu, insanların değerlerinden kopmaları gibi sebepler Kastamonu gibi değerlerine sıkı sıkıya bağlı kentleri tekrar Türkiye’nin gündemine taşıdı.