Karadeniz'de yapılması planlanan HES projelerine karşı mücadele eden Derelerin Kardeşliği Platformu, 5. Genişletilmiş Bölge Koordinasyon Kurulu’nu bu kez Meclis oluşturarak gerçekleştirecek.

RİZE- Derelerin Kardeşliği Platformu'ndan (DEKAP) yapılan yazılı açıklamaya göre, 11 kişilik Yürütme Kurulu üyelerinin de seçileceği 5 Şubat'taki Meclis toplantısına, Platform bileşenlerinin kendi içlerinde seçecekleri 3’er kişilik ekiple temsil edilecek.

DEKAP Meclisinde ayrıca, platform çatısı altında oluşturulan ‘hukuk çalışma grubu’ ve bilim kurulu gibi kurullar ile çeşitli sendika, meslek örgütü ve diğer oluşum guruplarından da birer kişi temsilci olarak katılacak.

Açıklamada ayrıca, başta Rize ve Artvin olmak üzere, Trabzon, Giresun, Ordu, Erzurum, Ardahan, Kars, Gümüşhane, Samsun, Sinop, Tokat, Amasya, Bartın ve Zonguldak’taki vadilerden gelecek ekiplerin, Derelerin Kardeşliği Platformu Meclisini oluşturacağı, aynı zamanda bir ‘temsilciler meclisi’ şeklinde çalışacak olan Meclisin, gelecek dönemdeki Yürütme Kurulu da seçileceği kaydedildi.

Genel Kurul şeklinde çalışmasını sürdürecek olan Meclis çatısı altında yeni kurul ve komisyonlar da oluşturularak, yaşanan süreçteki gelişmeler değerlendirilecek ve önümüzdeki yapılması gereken çalışma stratejileri de belirlenecek.

Platformun Yürütme Kurulu Başkanlığını sürdüren Mehmet Gürkan, ilk etapta oluşturulacak olan Meclis’in 2 yıl süreyle, seçilecek olan Yürütme Kurulu’nun da bir yıl süreyle görev yapmasının planlandığını ancak; aynı zamanda bir çalışma tüzüğünün de oluşturulacağı Meclis çalışması sırasında görev süreleriyle ilgili yeni düzenlemelerin de yapılabileceğini kaydetti.

Gürkan, bu süreç zarfında platformun çalışmalarının yansıtıldığı internet sitesinin geliştirilmesinin yanında, vadilere yönelik çeşitli broşür, afiş ve bir de dergi çıkarma çalışması ile vadilerde yaşanan süreçlere ilişkin görüntü ve fotoğrafların yer aldığı bir de belgesel niteliğinde bir çalışma yapmayı planladıklarını da sözlerine ekledi.

Derelerin Kardeşliği Platformu olarak, tamamen bağımsız yerel bir hareketi kimliğiyle 2010 yılı içerisinde özellikle de HES’lere karşı mücadeledeki çalışma alanları içerisinde, yerel halkla birlikte çok güzel işler başarıldığını, önemli kazanımlara imza attıklarını ifade eden Gürkan, "2011 yılında da hep beraber su ve yaşam hakkı mücadelemizde daha ayakları yere basan, daha örgütlü, daha paylaşımcı bir birlikteliği örmemiz gerekiyordu. Malum, önümüzde Tabiat ve Biyolojik Çeşitlilik Yasasıyla ilgili görüşmeler, genel seçimler, gün geçtikçe mantar gibi, bir kanser virüsü gibi çoğalan HES projeleri, mahkeme süreçleri ve artarak devam eden bir mücadele süreci var. Doğal yaşam alanlarımıza geri dönüşümsüz zararlar vererek, bizleri yaşadığımız köylerimizden, vadilerimizden uzaklaştıracak, yurtsuzlaştıracak bu projelere karşı daha dirençli bir mücadele gerekiyordu” dedi.

Derelerin Kardeşliği Platformu Meclis toplantısı 5 Şubat günü Saat:11.00’da, Rize Tek Gıda-İş Sendikası Konferans Salonunda toplanacak.