İzmir’den bir grup yurttaş, ulaşımda dayanışmayı teşvik etmek adına “Yoldaş Araba” isimli bir proje başlattı.

Projeye ilişkin Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Lokali’nde bir basın toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan proje destekçilerinden Emine Beğer, İzmir’in caddelerinde önümüzdeki günlerde ön camında "Yoldaş Araba" çıkartması olan araçlar görülmeye başlanacağını ifade ederek, “Durakta beklerken göreceğiniz bu araçlara hiçbir ücret ödemeden binebilecek ve sürücünün güzergâhı boyunca şehirde istediğiniz yere kadar yolculuk yapabileceksiniz” diye konuştu.

Beğer, bu arabaların tamamen gönüllü bir paylaşım hizmeti vereceğini dile getirirken, işi gereği kendi aracını kullanmak zorunda olan, ama bu mülkiyeti hemşehrileri ile paylaşmak isteyen gönüllü sürücülerin taleplerinin "Yoldaş Araba" fikrini doğurduğunu vurguladı.

"AMAÇ, KENT VE DAYANIŞMA KÜLTÜRÜNÜ YÜKSELTMEK"

Beğer, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu proje ile amacımız, kapitalizmin bizleri yalnızlaştıran ve bireyselleştiren çabalarına karşın, inatla kent ve dayanışma kültürünü canlandırmak ve yükseltmek. Ayrıca bu yolla kent içinde kördüğüm haline gelen toplu ulaşımda vatandaşlarımızın mağduriyetlerini bir nebze olsun giderebileceğimize inanıyoruz.

"Projeye dâhil olmak ve "Yoldaş Araba" çıkartmalarını almak isteyen sürücüler, bu çıkartmaları şimdilik Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ile Ziraat Mühendisleri Odası Lokaline başvurarak alabilecekler.

"Sürücüler, başvuru sırasında ruhsat ve kimlik bilgilerini ileterek bir form dolduracaklardır. Bu küçük bürokratik uygulamanın tek amacı, kötü amaçlı kullanım olasılığını en aza indirerek, yolcular açısından güvenilir "Yoldaş Araba sürücüleri profili yaratmaktır.

"Bireyselleşmenin yerine ortaklaşmayı ve dayanışmayı koyan Yoldaş Araba modelinin önce kentimizde ve sonra her yerde yaygınlaşması umuduyla, yurttaşlarımızı bu projeyi sahiplenmeye ve paylaşmaya çağırıyoruz.”

PROJEYE DİSK VE TMMOB'DAN DESTEK

Projeye destek olmak amacıyla toplantıya DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ve TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sekreteri Melih Yalçın da katılırken, Sarı ve Yalçın böyle bir projeyi anlamlı bulduklarını ve projenin üyeleri tarafından desteklenmesi ve yaygınlaşması doğrultusunda çalışmalar yapacaklarını dile getirdiler.

Projenin web sayfasına www.yoldasaraba.net adresinden ulaşılabilecek.

Kaynak: yurtsuz.net