Ferit DEMİR

 TÜRKİYE Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ülkede yaşanan kuraklığın Türkiye’nin su fakiri olduğunu gösterdiğini söyledi.

Türkiye’de kişi başına düşen su miktarının 1500 metreküp olduğunu belirten Bayraktar, “Su zengin ülkelerde bu 8 bin metreküptür. Kuraklık su fakiri olduğumuzu herkesin öğrenmesini sağladı. Dolayısıyla bugüne kadar su kaynaklarımızı çok kötü kullandık” dedi.

Tunceli’de incelemelerde bulunan TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, Burmageçit ve Böğürtlen Köyleri’nde üreticilerle bir araya geldi.

Ülkede yaşanan kuraklığa değinen Bayraktar, “Türkiye’deki iklim değişiklikleri ve kuraklığın ülkemizin su fakiri olduğunu herkesin görmesini sağladı.

Türkiye’de kişi başına düşen su miktarının 1500 metreküptür. Su zengini ülkelerde bu 8 bin metreküptür. Kuraklık su fakiri olduğumuzu herkesin öğrenmesini sağladı. Dolayısıyla bugüne kadar su kaynaklarımızı çok kötü kullandık. Su havzalarını kaybettik. Yeraltı sularını hoyratça kullandık ama maalesef bakın 5 sene sonra, 10 sene sonra nüfus artışıyla beraber su kaynaklarımızın da tükenmesiyle beraber kişi başı düşen su miktarı bin metreküpü bulacak. Bu fevkalade düşük bir oran. Onun için Tunceli gibi illerimiz bizim için bir fırsat, bir şans. Ama siz bu şansı fırsata çeviremiyorsanız, yani su akarken siz bakıyorsanız bu olmaz” dedi.

Türkiye’de sanayiye karşı olmadıklarını anlatan Bayraktar, “Ama adam geliyor sanayi kuruyor, arıtma tesisini kurmuyor. Suları kirletiyor, buna karşıyız böyle sanayi istemiyoruz” diye konuştu. Gazetecilerin Munzur Vadisi’ne yapılacak barajlar ve siyanürle altın aranması konusundaki görüşlerini sorduğunu Bayraktar, “Suları kirleten her kim olursa olsun, karşısında olacağız” dedi. (hürriyet)