Güney Afrika’nın Durban kentinde başlayan ve iki hafta sürecek olan İklim zirvesinde tüm dünya iklim değişikliklerinin geri dönülmez noktaya gelmemesi için ülkelerin sorumluluklarını ve geleceği tartışıyor.

 

Durban’da gerçekleşen 17 Taraflar Konferansı’nda Cumartesi günü Türkiye günün fosili seçildi.

 

TÜDEF İklim sorumlusu Önder ALGEDİK, Türkiyeli tüketicileri temsilen zirveyi izlemekte. Algedik izlenim ve görüşlerini şöyle aktardı:

 

Zirvenin cumartesi günkü toplantısında 700’den fazla üyeye sahip İklim Eylem Ağı (CAN) adlı grup tarafından organize edilen “Günün Fosili” ödülü, tehlikeyi sadece bizim görmediğimizi ortaya koydu. Türkiye’nin fosil yakıta dayanan büyümesinin sadece bizim değil dünya açısından da sürdürülemez olduğunu son 3 yıldır defalarca eylemlerimizle dile getirdik ve bu politikadan vazgeçilmesini talep ettik.

 

İklim için, her şeyi iste ama hiçbir şey verme!

Türkiye, 1990 yılına göre salımlarını %98 arttırarak, hiçbir yükümlülük almadan, teknolojiden finansa kadar her şeyden yararlanmayı isteyerek açıkçası günün fosili olmaya adaydı. Nitekim, bütün iklim sözleşmelerini 12 yıl geç imzalayarak ve Kopenhag Uzlaşmasına 140 ülkenin azaltım için bildirim yapmasına rağmen, hiçbir yanıt vermeyerek, adaylığını önceden ilan etti.

 

İklim dostu teknolojilere, enerji verimliliğine, yenilenebilir enerjiye gelince para bulamayan Türkiye, nükleere, kömüre ve duble yollara, üçüncü köprüye para ayırabiliyor. Daha da kötüsü, deprem için toplanan vergileri bile duble yollara harcayarak iklim düşmanı projelere para yatırıyor. Bugün müzakerelerde, Türkiye iklim değişikliğine karşı mücadele için finansmana ihtiyacı olduğunu söylerken, sadece duble yollara, İzmir-İstanbul otoyoluna ve 3. Köprüye neredeyse 100 milyar dolarlık iklim fonuna eşit para harcamaya çalışıyor.

 

Bizler de, her geçen gün iklim değişikliğinden daha fazla etkilenirken hala yurttaşlarını ve gezegeni yok oluşa sürükleyen politikaları devam ettirdiği için Türkiye’yi günün fosili seçiyoruz ve böyle gittiği sürece de seçmeye devam edeceğiz.

“Günün fosili” seçilen Türkiye’nin ödül aldığı törenden bir kare: