Bilim insanları ve çevre örgütleri, sıcak bir kış geçiren Türkiye'de iklim değişikliği ve sıcaklıklardaki artışın devam edeceğine işaret ediyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi Avrasya Yerbilimleri Enstitüsü’nün "mevcut koşulların devamı halinde Türkiye'nin 2070 yılında, bu yıla göre 3 ile 6 derece daha sıcak olacağı" senaryosuna; WWF-Türkiye, sıcaklık artışının 2030’lu yılların sonuna kadar sınırlı kalacağı, bu dönemden sonra hızlı bir artış gözleneceği raporu ile destek veriyor. WWF-Türkiye de sıcaklık artışının kış mevsiminde 4, yazın ise 6 santigrat derece civarına ulaşmasını bekliyor.

İklim değişikliği ile mücadele ve etkileri, 3-5 Nisan tarihleri arasında İstanbul Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde, dünya genelinde çok sayıda bilim insanının katılımıyla düzenlenen İstanbul Karbon Zirvesi'nde ele alınacak.

Son yıllarda sıkça gündeme gelen küresel ısınma, iklim değişiklikleri bu kış kendini iyiden iyiye gösterdi. Anadolu toprakları kış boyunca kara hasret kalırken, şimdilerde çiçek açan meyve ağaçları hemen herkesi kıtlık yılı yaşanacağı yolunda endişelendirmeye başladı.

Peki, gelecek yıllar nasıl olacak? Bilim insanları özellikle gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde çok acil önlemler alınmaması durumunda önümüzdeki yılların bu yılları da aratacağını ifade ediyorlar.

Yapılan araştırmalara göre, karbon salımında radikal kararlar alınmadığı takdirde Türkiye'yi önümüzdeki yıllarda çok daha sıcak ve kurak yıllar bekliyor. İstanbul Teknik Üniversitesi Avrasya Yerbilimleri Enstitüsü, mevcut koşulların devamı halinde sıcaklığın 2070 yılında 6 dereceye kadar artacağını öngörüyor. Enstitüye göre yaz aylarında Türkiye’nin batı ve kuzey bölgelerinde sıcaklıklar 5 ile 6 santigrat derece, İç, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da ise 3 ile 4 santigrat derece kadar yükselecek. Sıcaklıkların kış aylarında da 2, 3 derece arasında artması bekleniyor.

KIŞ YAĞIŞLARI DOĞU KARADENİZ DIŞINDA DAHA DA AZALACAK

WWF-Türkiye'nin raporu da benzer yönde. Türkiye’nin Yarınları Projesi Sonuç Raporu’na göre ülkemizin de içerisinde yer aldığı Akdeniz Havzası, küresel iklim değişikliğine karşı yerkürenin en hassas bölgelerinden biri. Bu havzada gerçekleşecek 2 santigrat derecelik sıcaklık artışı, etkilerini, beklenmeyen hava olayları, sıcak hava dalgaları, orman yangınlarının sayısında ve etkisinde artış, kuraklık ve bunlar dolayısıyla biyolojik çeşitlilik kaybı, turizm gelirlerinde azalma, tarımsal verim kaybı olarak hissettirecek.

Sıcaklık artışı 2030’lu yılların sonuna kadar sınırlı kalacak, bu dönemden sonra hızlı bir artış gözlenecek. 1960-1990 dönemine göre ise mevsimsel ve bölgesel farklılıklar göstermekle beraber sıcaklık artışının kış mevsiminde 4, yazın ise 6 santigrat derece civarına ulaşması bekleniyor. Kış yağışlarında Türkiye’nin genelinde azalma görülürken bir tek Kuzey Anadolu’nun doğu yarısında yağışlarda artış olacak.

Gelecek nesilleri tehdit eden soruna önlem alınması için 3-5 Nisan 2014 tarihleri arasında düzenlenen İstanbul Karbon Zirvesi (www.istanbulcarbonsummit.com) bu alanda dünya genelinden çok sayıda önemli bilim insanını bir araya getirerek, sorunları, çözüm önerilerini tartışacak, raporları ile farkındalık yaratacak. Bu Zirve ile iklim değişikliğine neden olan seragazı salımlarının artışında en fazla payı olan enerji-yoğun firmalar karbon yönetimi, emisyon ticareti ve temiz teknolojiler konusunda bilgilendirilecek ve sorumlulukları bağlamında hazırlık yapmaları için geliştirebilecekleri politikalar ve araçlar tartışılacak. (Akşam)