Trabzon'un Uzungöl beldesinde Hidroelektrik Santrali (HES) yapmak için ihaleye giren ve ihaleyi kazanan Trabzonspor'a bölge halkından yoğun tepki var. "Uzungöllüler varken HES yapılamaz, Trabzonspor'un gücü Uzungölü bitiremez" diyen halk,mücadeleye hazırlanıyor.

Devlet Su İşleri Müdürlüğü'nden internet sayfasındaki bilgilere göre, Karadeniz'de yapılması hedeflenen orta ve mikro hidroelektrik santrallerin (HES) sayısı 2 bin. HES projelerinden iki tanesi ise Trabzon'un doğal güzellikleri ile ünlü Uzungöl Beldesi ve Maçka İlçesi'nde planlanıyor. HES projelerine karşı mücadele eden ve halkların yaşam alanlarını savunan yaşam savunucuları ise, Uzungöl'de yapılması planlanan ve Trabzonspor'un yapımcı şirket olduğu HES projelerine karşı kolları sıvadı.

'HES yapmak için manevi değer Trabzonsor'u kullanıyorlar'
Trabzonspor ile bütünleşen bölge halkı ise HES'lere karşı ortak eylem planı hazırlamak için sürekli olarak toplantılar düzenliyor. Bölge halkının Trabzonspor'un HES projesine karşı mücadele sürecini anlatan Karadeniz İsyandadır Platformu (KİP) üyesi Durul Bakioğlu, bölge halkı olarak hiçbir şekilde Uzungöl'de HES'e izin vermeyeceği yönünde karar aldıklarını söyledi. Bölgede yaşayan yurttaşların geçim kaynağı turizm olduğu için doğanın katledilmesi ve bozulması sonucu olarak Uzungöl'ün değerinin kaybına neden olacağının farkında olduklarını kaydeden Bakioğlu, "Halk ekmek paralarıyla oynayan devlete karşı sitemkar. Özellikle Trabzonspor gibi önemli bir manevi değerin kullanılarak buraya HES, 'Biz varsak Trabzonspor vardır. Bizim yaşam alanlarımızı inandığımız değerler üzerinden yok edemeyecekler' yönünde değerlendiriyorlar" diye konuştu.

Taraftarın yüzde 90'ı HES karşı
Trabzonspor'un HES yatırımlarına bölge halkının tamamen karşı olduğunu ve Trabzonspor'un resmi web sitesinde "Trabzonspor'un HES yatırımlarını nasıl buluyorsunuz?" sorusuna yüzde 90 "desteklemiyoruz" yanıtının geldiği bilgisini paylaşan Bakıoğlu, "Bölge halkı, şu an ki Trabzonspor'un üç beş kişinin rant alanı olduğunu ve onların ceplerini doldurduğunu söylüyor. Hiçbir şeyin bunun önüne geçemeyeceğini açıkça ifade etti. Bölge halkı, bu tuzağı kullananlara karşı mücadele edeceklerini ve en kısa zamanda bununla ilgili bir basın açıklamasının da yapılabileceğini tartışıyor" diye konuştu.

Hukuki mücadele de başlatılacak
"Uzungöllüler varken HES yapılamaz, Trabzonspor'un gücü Uzungölü bitiremez" diyen yurttaşlar ise, önümüzdeki günlerde eylemler ile seslerini tüm kamuoyuna duyurmayı hedefliyor. Özellikle Trabzon dışında yaşayan Trabzonlular'dan destek beklediklerini söyleyen bölge halkının sonraki hedefi ise, HES yapımının durdurulması için hukuki süreci başlatmak.

Maç sırasında da protesto edilmişti
10 Nisan 2010 tarihinde İnönü Stadı'nda oynanan Beşiktaş- Trabzonspor maçının 61. dakikasında, Karadeniz İsyandadır Platformu (KİP) üyeleri, "TS kendi kalene gol atma Trabzon'a HES yapma" yazılı pankartı açarak, HES ihalelerini alan Trabzonspor'u protesto etmişti. Bu protestoda 2 kişi gözaltına alınmıştı. (Evrim Kepenek-DİHA)

Emek Dünyası