Sinop'un Gerze ilçesinde toplanan binlerce kişi, Yaykıl köyüne kurulmak istenen termik santrale karşı miting düzenledi ve direnişe devam edeceklerini açıkladı.

 

Anadolu Grubu'nun Sinop'un Gerze ilçesindeki Yaykıl köyüne yapmak istediği termik santrali protesto eden binlerce kişi, bugün (26 Kasım) düzenlenen mitinge katıldı.

 

Gerze Gündem'in haberine göre, Yeşil Gerze Platformu'nun (YEGEP) düzenlediği Cumhuriyet meydanındaki mitinge, Yeşiller Partisi, Ekoloji Kolektifi, Greenpeace, Emek Partisi (EMEP), Türk Tabipler Birliği (TTB), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Türkiye Komünist Partisi (TKP), Halkevleri, Derelerin Kardeşliği Platformu, Karadeniz İsyandadır Platformu da destek verdi.

 

Yürüyüşte, "Gerze kömür istemiyor", "Gerze halkı yalnız değildir", "Gerze'de termik istemiyoruz", “Termiğe inat yaşasın hayat"  gibi sloganlar atıldı, pankartlar taşındı.

 

Mitingin açılış konuşmasını yapan Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı, "İlçemizde, şehrimizde hayatın sürmesi için direnişimize devam etmeliyiz" dedi.

 

YEGEP Sözcüsü Şengül Şahin de termik santralin sadece Gerze'yi değil tüm Sinopluları ilgilendirdiğini söyledi.

 

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı da "bunun sadece Gerze mücadelesi olmadığını, doğusundan batısına bütün ülkede insanca yaşamını savunmak olduğunu" söyledi.

 

Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Pınar Aksoğan, "Bu santralin sebep olacağı kirlilik çevre, sağlık, ekonomi, iklim ve geçim kaynaklarını geri dönüşü olmayacak şekilde etkileyecek. Yeşil Gerze için çok geç olmadan Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan'ı binlerce kişinin sesini dinlemeye ve bu yatırımdan vazgeçmeye çağırıyoruz" diye konuştu.

 

BOYKOT ÇAĞRISI YAPILMIŞTI

 

Termik santrale karşı Gerze halkı yaklaşık üç yıldır mücadele veriyor. Son üç aydır bu mücadele, santral alanında kurulan çadırlarda devam ediyor. 5 Eylül'de polisin gaz bombası ve coplarla yaptığı müdahalede 25 köylü yaralanmıştı. Köylüler, Tuncay Özilhan termik santral planlarından vazgeçene kadar direnişe devam edeceklerini açıkladı.

 

Köylüler, Eylül ayında başlattıkları kampanyayla, herkesi Anadolu Grubu'nu boykota çağırmıştı. Grup, markası Efes Pilsen'in yanı sıra, Coca-Cola, Miller, Beck's, Foster's, Isuzu, D-Max, Kia, Lada, Geely, Lombardini, Faber-Castell, Hisense, Mc Donald's'ın Türkiye'deki satışını yapıyor. (BİA)