Fatih Belediyesi ile İstanbul Büyük Şehir Belediyesinin yıkarak yerine park yapmak istediği tarihi Yedikule Bostanları için tehlike yine gündemde.

Çevrecilerin, tarihçilerin ve meslek örgütlerinin yoğun tepkisi üzerine durdurulan park inşaatının son haftalarda tüm hızıyla sürdüğü ortaya çıktı.

ANF’ye konuşan ve park projesine karşı çıkanlardan biri olan Kocamustafapaşa Dayanışması üyesi Hüseyin Coşkun, belediyenin 15 gündür inşaat çalışmalarına hız verdiğine dikkat çekti.

AKP’li Fatih Belediyesi öncülüğünde, 1500 yılı aşkın bir süredir kentsel tarım alanı olan Yedikule Bostanları’nda, Park projesi adı altında 6 Temmuz 2013 tarihinde 70 metrekarelik alana dozerlerle giren belediye, bostanları moloz yığınlarıyla kaplayarak ürün veremeyecek hale getirmişti.

Bununla da yetinmeyip, kara surları koruma bandında kalan ve sit alanı olan tarihi yarımadasının arazine de herhangi bir arkeolog, uzman gözetimi ve denetim olmadan kepçelerle surların dibinde dalarak kazı yapmıştı.

Çevrecilerin, tarihçi ve meslek odaların harekete geçmesi üzerine proje durdurulsa da son iki haftadır sürdüğü ortaya çıktı.

BU TARİHİ YIKIMA DUR ÇAĞRISI!

Yedikule Bostanları’nın rant uğruna yok edilmesine karşı mücadele yürütenlerden biri olan Kacamustafapaşa Dayanışması üyesi Hüseyin Coşkun, inşaatın 15 gündür hızlanarak devam ettiğine dikkat çekti.

2010 yılında Sur Koruma Bandında ve sit alanı içinde yer alan bostanların üzerine ‘Yedikule Konakları’ inşa edildiğini, 2013’te ise talan sırasının bostanların kendisine geldiğini belirten Coşkun, Fatih Belediyesinin tarihi bostanlar yerine park yapacağını ilan ettiğini söyledi.

Park projesinin tarihi sit alanı olan surları da kapsadığını hatırlatan Coşkun, bu keyfi yıkımın açıkça UNESCO sözleşmesine aykırı olduğunu vurguladı.

Bostanların aynı zamanda, kentin sebze-meyve ihtiyacını karşılayan kamusal bir alan olduğuna da işaret eden Coşkun, AKP hükümetinin “yenileme yasası” adı altında tarihi yok etme projelerine karşı herkesi harekete geçmeye çağırdı.

Zeynep Kuray / ANF