İstanbul’da tarihi surların dibinde yer alan, kentsel tarımın ilk örneklerinden olan 1500 yıllık Yedikule Bostanları’nın yıkımı için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) bostana gireceğini duyan üreticiler ve yaşam savuncuları ayağa kalktı. İş makineleri şimdilik bostana gelmese de, vatandaşlar tetikte. Belediyenin bu kararı geri çekmesini ve kendilerini muhattap almasını istiyor.


Yedikule Bostanları 2006 yılında yapılan kamulaştırmanın ardından 2013’de imara açılmak istendi, o dönemde bazı bostanlar yıkıldı. İBB boş durmadı ve geçtiğimiz günlerde bu kez Koruma Kurulu kararını gerekçe göstererek, Yedikule Bostanlarında üretim yapan vatandaşlara bostanları temizlemelerini, baraka, sera ve depoları ortadan kaldırmalarını istedi. Bostanların boşaltılmaması durumunda ise, iş makineleriyle yıkıma gelecekleri söylendi. Üreticiler, Yedikule Bostancılar Derneği ve yaşam savunucuları da yıkıma karşı çıkmak için bostan başındaydı. 

‘SURLAR KADAR TARLALAR DA ESKİ’

Evrensel gazetesinden Eylem Nazlıer'in haberine göre, Yedikule Bostancılar Derneği sözcüsü Cihan Kaplan, “Bizim burada 60 senelik mazimiz var. Arkadaşlarımızın çoğu geçimini burdan kazanıyor. Bizans surları kadar, bu tarlalar da eski. Bostan kültürünün  devamlılığını sağlıyoruz burada. Biz burada gıda üretiyoruz, domates, nane, marul, lahana yetiştiriyoruz. İstanbul’un neresinde böyle bir imkan var, neresinde yediğinizin nasıl üretildiğini görüyorsunuz, neresinde çocuklarımız toprakta ekili meyve sebze görüyor? Sera ve barakalarımızla ilgili bir sorun varsa birlikte çözüm bulalım. Surları da bostanları da korumak ve yaşatmak için arkeologlar, restoratörler, ziraat mühendisleriyle beraber çalışalım. Bizim tek isteğimiz belediye ile anlaşma yoluna girip buradaki tarım faaliyetine devam etmek.” dedi.

ŞİMDİLİK YIKIM YOK

Yedikule’den Mevlanakapı’ya kadar uzanan sur dibinde 100’e yakın aile bostanlardan geçimini sağlıyor. Belediyeye yıllardır yüksek kira ödüyorlar. Vatandaşlar, barakaları yıkılırsa bostanda kullandığı gübreyi, çapa makinelerimizi, takımlarımızı bırakacakları bir yer olmadığını ifade ederek, yıkım kararına itiraz ediyor. 

Bostancılardan Mart ayına kadar bostanı boşaltmalarını isteyen İBB Zabıta ekipleri yıkım için alana gelmedi, ancak bostancılar nöbette. 

‘HALKA YEŞİLLİK VERİYORUZ’

Yedikule Bostanlarında bahçıvanlık yapan vatandaşlar:

Havva Kaplan: 27 senedir bu işi yapıyorum. Bu yaşta kim beni işe alır? Ekmeğimi nerden kazanacağım? Halka organik yeşillik veriyoruz, kedilere, köpeklere bakıyoruz. Devlet bizi düşünsün. Devlet kendi vatandaşına bir hak vermiyor. Bu devlet nasıl bir devlet?

Coşkun Yenigün: Yaklaşık 30 yıldır bu işi yapıyoruz. Son yıllarda buraların kültür vadisi projesi altında bazı projelerin yapıldığı söyleniyordu. Buralarda görüntü kirliliği önümüze serildi. Barakalarımızın yıkılması çözüm değil. Bir anda buraları boşaltığımızda biz ne yapacağız? Buradan çıkınca hiç bir şey yapayız. İş olacağımız yok. 

Kezban Kaplan: Oy zamanında öyle bir şey yapmadılar, durdular, şimdi mi akıllarına geldi? Şimdi neden yapıyorlar bunu? Oyumuzu hep AKP’ye verdik. Eğer elimizden bu imkanları alırsa oy vermeye bile gitmem. Başbakanımız bizi düşünecek. Eğer vicdanı varsa.