İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, geçtiğimiz gün Twitter adresinden 'Yeni Taksim Meydanı'nın görüntülerini paylaşmış ve aynı gün yaptığı açıklamada Taksim Meydanı'ndaki düzenlemeler için yapılacak ihalenin tekliflerini almaya başladıklarını ifade etmişti. Topbaş'ın açıkladığı proje ise mahkemelerin verdiği kararlar ile çelişiyor. Taksim Meydanı'nda herhangi bir değişiklik yapmayı engelleyen iki temel mahkeme kararı bulunuyor.

Evrensel'den Metin Akarsu'nun haberine göre, bu mahkeme kararlarından biri; Taksim Meydanı Yayalaştırma Projesi, Gezi Parkı'na Topçu Kışlası projesi, Taksim cami projesi ve Galatasaray katlı otoparkı dahil birçok projenin dayanağı olan ve en son 2011 yılında hazırlanan 1 /5000 Ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planları'nı iptal eden 10. İdare Mahkemesi kararı.

Değişikliği engelleyen diğer mahkeme kararı ise direkt olarak Taksim Meydanı ve Gezi Parkı projelerini iptal eden 1. İdare Mahkemesinin kararı.

Mahkeme kararlarının gerekçelerinde ise iptal edilen projelerin şehircilik ilkelerine uygun olmadığı ve koruma amaçlı olmadığı vurgulanıyor.

İşte Taksim Meydanı'nda yeni bir projeye izin vermeyen mahkeme kararları ve gerekçeleri:

10. İDARE MAHKEMESİ: KARARLAR KORUMA AMAÇLI DEĞİL

Cihangir Güzelleştirme Derneği ve Galata Derneğinin, Beyoğlu Belediye Başkanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına 2011 yılında açtığı dava 25 Eylül 2013'te oy birliğiyle sonuçlandı. Mahkeme gerekçeli kararında; 1/5000 Ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planını;

- Koruma amacından ve korumaya ilişkin yasal mevzuattaki kurallardan uzak olduğu,
- Turizmin ön plana çıkarıldığı ama bunu yaparken Beyoğlu'nun yerel özelliğinin göz ardı edildiği,
- Kültür odaklı turizm yerine ticaret ve hizmet odaklı turizme ağırlık veren ve özelliği gelir düzeyi yüksek turistlere yönelik bir planlama olduğu,
- Bölgede yaşayan insanları kentten ve Beyoğlu'dan uzaklaştırmaya yönelik kararlar içerdiği gibi gerekçelerle iptal etti.

1. İDARE MAHKEMESİ: ŞEHİRCİLİK İLKELERİNE UYGUN DEĞİL

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına, Taksim Yayalaştırma Projesi ve Gezi Parkı'na Topçu Kışlası projeleri için açılan davanın kararı 6 Haziran 2013 tarihinde verildi. Mahkemenin gerekçeli kararında ise şunlar belirtildi:

- Gezi Parkı'nda yapılması planlanan Topçu Kışlası projesi şehircilik ilkelerine uygun değil,
- SİT alanı kapsamında olan Gezi Parkı'ndaki ağaçların ve peyzajının korunması için Koruma Komisyonuna başvuruda bulunulmadı, görüş veya onay alınmadı,
- Değişiklik öncesi STK, ilgili uzman ve hane-işyeri sahiplerinin görüşü alınması gerekirken bu görüşler alınmadı,
- İsmet İnönü Caddesi (Gümüşsuyu), Mete Caddesi, Sıraselviler Caddesi'ndeki dalış tünelleri koruma ilke ve kararlarına uygun değildir.