Taksim Yayalaştırma Projesi tamamlandı. Tarlabaşı Bulvarı – Cumhuriyet Caddesi araç trafiğinin dalış tüneliyle yer altına alındı, Taksim Meydanı “yayalaştı”.

Taksim’in yeni hali yeni sorunlar da getirdi. 25 Eylül’de Şişli’den Tarlabaşına yönüne giden motosikletli alt geçitte virajı alamayarak beton duvara çarptı, sürücü hayatını kaybetti. Yağmurlar başladığında ise 3 Ekim’de Taksim Meydanı’nda ilk göletler oluştu.

TRAFİK ÜSTTE SIKIŞIYOR


Meydan’daki otobüs duraklarının yeni yerlerinde otobüsler yolcu olurken trafiğin sıkıştığı görülüyor. Konuştuğumuz dolmuş şoförü tünelde trafiğin rahat olduğunu ancak yan yollarla birleşen yerlerde trafiğin sıkıştığını anlatıyor. Altgeçitte otobüs bekleyenler arasında yeni durumdan memnun olan da var olmayan da…



bianet’in konuştuğu İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Ulaştırma Anabilim Dalı’ndan Doç.Dr. Murat Ergün ise sorunların kentin bir bütün olduğunu dikkate almayan parçalı yaklaşımdan kaynaklandığını belirtiyor.

Bu anlayışla ve hızlı şekilde hazırlandığını söylediği projedeki problemlerin yol açtığı sorunların ise geri dönüşsüz olduğunu vurguluyor.

BÜTÜNCÜL YAKLAŞILMAMIŞ

* Kent bir bütün ancak noktasal çözümler üretilmeye çalışılıyor. ‘Bugün varız yarın yokuz’ diyen parçacıl yaklaşım nedeniyle çözüm diye sunulanlar çözüm olmuyor.

* Kavşaklar çözüm değil. Birini iyi yapsanız da diğer kavşakta yoğunluk daha çabuk yaşanıyor, kuyruklanma artıyor. Bu tip çalışmalarda ana arterler düşünülmeli. Yapılan, planlama ilkelerine aykırı.

* Otobüslerin ve taksilerin yolcu aldığı yerlerde arkadan gelen trafiğin sıkıştığı, otobüslerin de dönüşlerde zorlandığı görülüyor. Dönüşler geometrik olarak problemli. Yeterince dönüş çapı yok, yeterince cep de yapılmamış.

GÖLLER TEKRAR KARŞIMIZA ÇIKACAK

* Proje düzgün yapılmadığında, üzerinde uzun süre düşünülmeden işleme konulduğunda yüzeysel suların drenajına dair hesaplamalar unutuluyor. Bunun geri dönüşü yok. Mühendislik hatası nedeniyle oluşan eğim her yağmurda aynı suyla karşılaşmaya yol açar.
Kış gelince kazalar artacak

* Tünel girişindeki kazalara kurbaların (dönüş) fazla olması ve hız denetiminin eksikliği neden oluyor. Kış ve don olduğunda kayganlık ve kazalar artacak. Daha düz kesimler yapılmalıydı dönüşlerde. Burada projelendirme hatası var. Hız denetimi çok iyi yapılmalı.

* Yapılaşma ve nüfus arttıkça trafik sorunu daha da artacak. Bunun çözümü daha çok alanda daha hızlı raylı sistemi yapmak. (Bianet / Beyza Kural)