Taksim Gezi Parkı’ndaki aktivistlerin bekleyişi devam ederken, Taksim Dayanışması adına basın açıklaması yapan mimar Mücella Yapıcı, “Biz burada Koruma Kurulu başta olmak üzere, yetkilileri kamu yararı, bilim, teknik ve etik değerleri gözeterek göreve çağırıyoruz” dedi.

Geceyi çadırlarında geçiren aktivistlere öğlen saatlerinde aralarında oyuncu Mustafa Alabora, Orhan Aydın, Dr. Hüseyin Demirdizen’in de bulunduğu bazı sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı. Basın açıklamasını yapan Mücella Yapıcı, şunları söyledi:

“Burada dün polis ablukası eşliğinde verilen mücadele, sadece ağaçların yaşam hakkı için değil, Cumhuriyet Caddesi’nde sökülerek götürülen 80 yıllık çınarlar ve bir AVM uğruna kurban edilecek Gezi Parkı’nın ağaçları ve tüm canlıları içindir. Kıyılarımızı, ormanlarımızı, kamusal alanlarımızı elimizden alan tüm uygulamalara karşıdır. Bilimin ve tekniğin vicdanına seslenilerek, üniversitelerin , bilim insanlarının özgürleşmesi içindir. Kamusal taleplerin ve itirazların seslendirildiği her alanda halka karşı kullanılan polis şiddetinin sonlandırılması içindir. Hak ve özgürlüklerine, kentine, yaşam alanlarına ve geleceğine sahip çıkmak isteyen herkesi Gezi Parkı’na çağırıyoruz.”

TAKİBE DEVAM EDECEĞİZ

Taksim Dayanışması’ndan Cem Tüzün de yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

“Önceki gece başlayan saldırıdan sonra, biz inşaatı gerçekleştiren Kalyon İnşaat yöneticilerine yaptıkları çalışmanın, usulsüz olduğunu, koruma kurulu tarafından onanmış olan yol uygulama projesine aykırı bir imalat gerçekleştirdiğini söyledik. Bu durumun koruma ve imar mevzuatına, hem de hepimizin kentli hukukuna aykırı olduğunu ilan ettik. Daha sonra Taksim Dayanışması bileşenleri olarak koruma kuruluna bu usulsüz saldırının, parka yapılan tecavüzün durdurulması ve sonuçlarının giderilmesi, sorumluların durumu tanzim etmesi ile ilgili başvuruda bulunduk. Dün akşam saatlerinde Koruma Kurulu, Büyükşehir Belediyesi ve Beyoğlu Belediyesi’ne yazı yazarak yaptığımız başvuru doğrultusunda imar planına ve onanmış uygulama projesine aykırılıkların tespitinin giderilmesi, koruma kuruluna bilgi verilmesi için yazılı bildirimde bulunmuştur. Yaptığımız başvurunun akıbetini öğrenmek için Koruma Kuruluna gittiğimizde bize sözlü olarak aktarıldı. Yazışmanın kopyasını istediğimizde, yazışmanın bize verilmeyeceğini söylediler. Ancak biz sonucu takip etmeye devam edeceğiz.”