Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'ndan (TAEK), İzmir'in Gaziemir ilçesinde atıl durumdaki kurşun döküm fabrikasında yapılan incelemeler sonucunda, ölçülen radyasyon seviyelerinin çevrede yaşayan halkın sağlığı için tehdit oluşturmadığının belirlendiği bildirildi.

TAEK'nin internet sitesinde yer alan açıklamada, yazılı basında ve internet sitelerinde yer alan haberlere konu olan İzmir Gaziemir ilçesi Emrez Mahallesi'nde bulunan, atıl durumdaki Aslan Avcı Döküm Sanayi ve T.A.Ş. firmasına ait kurşun döküm fabrikasında, Kurum tarafından daha önce pek çok kez ölçüm ve incelemeler yapılmış olmasına rağmen, mevcut durumda değişiklik olup olmadığının tespiti ve halkın endişelerinin giderilmesi için 4 Aralık'ta tekrar, radyolojik ölçüm ve incelemelerde bulunulduğu belirtildi.

İncelemeler sonucunda, ölçülen radyasyon seviyelerinin çevrede yaşayan halkın sağlığı için tehdit oluşturmadığının anlaşıldığı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi: "Daha önceki yıllarda yapılan ölçüm ve analizlerle teyit edildiği şekilde, radyoaktivite bulaşmış cüruf atıklarından radyoaktivitenin çevresel ortamlara yayılması olası görülmemektedir. Hurda malzemelerin eritilerek mamul madde üretimi sürecinde radyoaktif maddeler atıklarda kalmış olup, tesiste geçmişte üretilmiş olan kurşun mamullerde radyoaktivite bulunmadığı da ayrıca yapılan ölçümlerle tespit edilmiştir.

Fabrika sahası etrafındaki tel örgülerin yer yer tahrip edildiği görülmüş olup özellikle cürufların bulunduğu açık alan olmak üzere fabrika sahasına girişin kontrollü olmasının ilgili firma ve yerel otoritelerce temin edilmesi gerekmektedir. Haberlerde yer alan toprağın yanması, dumanların yükselmesi, bitkilerin kuruması, hayvanların ölmesi, çevrede yaşayanların nefes darlığı, öksürük, astım ve bronşit şikayetleri, havanın tuz ruhu gibi kokması gibi hususların radyasyonla ilişkisi bulunmayıp bu şikayetlerin temelinde kimyasal tehlikeli maddelerin etkisinin öncelikli olarak değerlendirilmesi gerekmektedir."