Greenpeace eylemcileri, Sultanahmet Meydanı'nda gerçekleştirdikleri eylemle acil olarak nükleer santral planlarından vazgeçilmesi çağrısında bulundu. Bugün Türkiye ile birlikte dünyanın 20 farklı ülkesinde nükleer karşıtı Greenpeace eylemleri gerçekleşti.

 

Greenpeace eylemcileri bugün, Hükümet'in nükleer santral planlarını protesto etmek için Sultanahmet'teydi. Ayasofya Müzesi ve Sultanahmet Camisi arasına mezar taşları diken eylemciler, 'Akkuyu Fukuşima olmasın, bu sorumluluk sizin' yazan pankartlar açtı. Mezar taşlarının her biri, Mersin, Akkuyu'da kurulması planlanan santralde olabilecek bir kazada en çok etkilenecek kentleri temsil ediyordu. Geçtiğimiz yıl Japonya'da Fukuşima nükleer santralinde yaşanan felaketin birinci yılına altı gün kala, 20 farklı ülkede Greenpeace eylemcileri nükleer karşıtı eylemler düzenledi.

 

"YATIRIMLAR RÜZGAR VE GÜNEŞE YAPILMALIDIR"

Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Cenk Levi, "Fukuşima'da yaşanan felaketin nedeni, Japon Hükümeti ile işletici firma ve denetleyici kurumun yaptığı hatalardı. Türkiye'de kurulması planlanan nükleer santralde de bir kaza olması durumunda, aynı hataların yapılmayacağının garantisini kimse veremez. Üstelik, Türkiye'de nükleer santrali denetleyecek olan Atom Enerjisi Kurumu, aynı Japonya'daki gibi bağımsız değil, Enerji Bakanlığı'na bağlı. Bir sonraki Fukuşima'nın sorumluluğunu almak

 

istemeyen hükümetler nükleerden vazgeçiyor. Hükümetlerin esas sorumluluğu, halkın sağlığını korumak ve güvenliğini sağlamaktır. Türkiye Hükümeti de, yaşananlardan ders almalı, yatırımlarını enerji verimliliğine ayrıca temiz ve güvenilir olan rüzgâr ve güneşe yapmalıdır" dedi.

 

FUKUŞİMA'DAKİ FELAKET DEVAM EDİYOR

Fukuşima'da 11 Mart 2011'de gerçekleşen nükleer kazanın üzerinden yaklaşık bir yıl geçti ve felaket halen tam olarak kontrol altına alınabilmiş değil. Greenpeace'in geçtiğimiz hafta yayımladığı 'Fukuşima'dan alınan dersler' raporu, felaketin nedeninin insan hataları olduğunu ortaya koyuyor. Fukuşima'da yaşanan felaketin ardından 100 binin üzerinde insan evini terk etmek zorunda kaldı ve felaket hala devam ediyor.

 

TÜRKİYE DAHİL 20 ÜLKEDE EYLEM

Türkiye dışında nükleer karşıtı eylemlerin gerçekleştiği ülkeler: Avusturya, Belçika, Kanada, Şili, Finlandiya, Macaristan, Endonezya, Lüksemburg, Meksika, Romanya, Rusya, Slovakya, Slovenya, Tayland, Güney Afrika, Güney Kore, İspanya, İsveç ve ABD. (cnntürk)