Kadıköy Kent Dayanışması 2013 yılından beri ıslah çalışması tamamlanamayan Kurbağalıdere’de hayatını kaybeden Şule İdil Dere için bir araya geldi.

Kadıköylüler Süreyya Operası’ndan Şule İdil Dere’nin hayatını kaybetmesine neden olan kazanın gerçekleştiği yere kadar yürüdü.

Burada yapılan basın açıklamasında 2013 yılından beri ıslah çalışmasının tamamlanmamasına tepki gösterirken ıslah çalışmasının altında Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Projesi olduğu ifade edildi.

EKOLOJİK DENGE TEHDİT ALTINDA

Açıklamada şöyle denildi:

“Başladığında şaşa ile lanse edilen ıslah çalışmasının altında devasa bir rant projesi olan ‘Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Projesi’ yatıyordu. Evleri yıkılan, mahalleden sürülen Fikirtepe halkı yerine kentsel dönüşümle buraya yerleşecek 150.000 kişilik nüfus için dere ıslah edilmeliydi ki bir an önce rantın kaymağı yenilebilsin. Ancak, bunca yıldır dere ıslahı bitirilemediği gibi evlerinden sürülen Fikirtepe halkının insanca yaşayacakları konut talepleri de yerine getirilmedi.

“İBB, kentsel dönüşüm yasasıyla, acele kamulaştırmalarla, yıkımla İstanbul’u şantiye şehre çevirerek, halka kendi yurtlarında adeta sürgün hayatı yaşatmaktadır.

“Üç senedir söylediğimiz gibi Kurbağalıdere açık bir kanalizasyon haline gelmiştir. Buradan etrafa yayılan bakteriler, mikroplar halk sağlığını ciddi olarak tehdit etmeye devam etmektedir. Yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte bu tehdidin artacağı aşikardır. Kanalizasyona dönüşen derenin olduğu gibi Marmara denizine verilmesi Marmara Denizi’ndeki ekolojik dengeyi de tehdit etmektedir. Olması gerekenin yüzlerce kat üstünde olan kolibasili Moda’dan Bostancı’ya tüm sahili kirletmektedir.

3 İŞÇİ DE METAN GAZINDAN ZEHİRLENDİ

Bitmeyen ıslah çalışmaları yüzünden bölgede kaza geçirip hayatını kaybeden Şule İdil Dere’yi anan Kadıköylüler aynı gün dere içinde tünel çalışması yapan üç işçinin de metan gazından zehirlendiğini ifade etti.

İBB’YE ÇAĞRI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne sorumluluklarının hatırlatıldığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Halkın sağlığını ciddi olarak tehdit eden bu dereyi teknik ve mühendislik kurallarını dikkate alarak bir an önce ıslah edin!

“Çalışmayı sürdüren işçilerin sağlığı ve iş güvenliği konusunda gerekli önlemleri acilen alın!

“Çalışmanın yapıldığı bölgelerde olması gereken trafik uyarı işaret ve levhalarını koyun!”

(Sendika.Org)