İzmir’in içme suyunu Ankara’ya götürerek tahlil ettiren ve sonuçlarını kamuoyuna açıklayarak arsenik tartışması başlatan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in taktiğini bu kez Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şubesi uyguladı.

Fatih YAPAR/Egedesonsöz - İzmir’in içme suyunu Ankara’ya götürerek tahlil ettiren ve sonuçlarını kamuoyuna açıklayarak arsenik tartışması başlatan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in taktiğini bu kez Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şubesi uyguladı. Kütahya’da yerinde yapılan incelemelerde suyu kullananların raporlarını hastane yönetiminden alamayan SES, içme suyu numunelerini alarak İzmir’e getirdi. İzmir Hıfsızsıhha Bölge Müdürlüğü’nde analiz edilen suda çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. 

DEĞERLERİN ÇOK ÜSTÜNDE

Zehirlenmelerin yaşandığı Kütahya’nın Tavşanlı İlçesi Dulkadir köyünden aldığı su numunelerini analiz ettiren SES’in araştırması dehşeti gözler önüne serdi. Yapılan analiz sonucunda sudaki limit değeri 10 ug/L olan arsenik miktarı 518.6 ug/L çıkarken, limit değeri 5.0 ug/L olan antimon oranı 71 ug/L, limiti yine 5.0 ug/L olan kadmiyum 79 ug/L çıktı. Sudaki maksimum değeri 0.2 mg/L olması gereken siyanür miktarı ise çarpıcı biçimde 44.24 mg/L tespit edildi. Bu da limit değerlerin 221 kat üstünde bir orana denk geliyor.

İZLER ÖRTÜLÜYOR

Konuyla ilgili açıklama yapan SES İzmir Şubesi Denetleme Kurulu üyesi Ergün Demir, sonuçların dehşet verici olduğunu söyledi. Dulkadir köyünün kullandığı su deposundan alınan örneklerde çok yüksek miktarda siyanür ve ağır metaller tespit edildiğini belirten Demir, “Burada sadece suda değil, hava ve toprakta da inceleme yapılmalıdır. Bu sorunu yetkililerle birlikte meslek örgütleri ve üniversiteler çözmelidir. Ortak bir çalışma yapap bölgede yaşayan insanların kontrol edilerek siyanüre ve ağır metallere maruz kalıp kalmadıkları konusu masaya yatırılmalıdır. 2 yıl önce İzmir'in arseniği yüzünden kıyameti kopartanlara bu konuda da hassas davranmasını ve üzerinde durmasını bekliyorum" dedi.

İNSAN SAĞLIĞI TEHLİKEDE

Bölgede hava, su ve toprak örneklerine siyanür ve ağır metal düzeylerinin periyodik olarak ölçülmesi gerektiğini de anlatan Demir, "havadaki hidrojen siyanürü 18 ppm'in, sudaki siyanür 0.2 mg/L'nin üzerinde ise bu insan sağlığı için tehlikelidir. Tüm bunlar bu bölgede çok yüksek derecededir.Siyanür ve ağır metaller solunum yolu hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları, karaciğer hastalıkları, kanser gibi birçok sağlık sorununa neden oluyor” diye konuştu.  

BAKANLIK YOK DEMİŞTİ

Kütahya Tavşanlı İlçesi’nde bulunan Eti Gümüş işletmesinde 7 Mayıs 2011 tarihinde siyanürlü atık su barajı çökmüş, yetkililerin ısrarla herhangi bir tehlike olmadığını iddia etmesine rağmen geçtiğimiz günlerde tesis yakınlarında bulunan Dulkadir köyünden 7 kişi sudan zehirlenerek hastaneye kaldırılmış, birçok hayvan da telef olmuştu. Son olarak dün eve gönderilen bir kişi tekrar hastaneye kaldırıldı. Öte yandan Sağlık Bakanlığı, hastaneye ilk gelen 7 kişiden alınan kan örnekleriyle yapılan analizlerde, siyanüre rastlanmadığını açıklamıştı.

EGEDE SONSÖZ