-Türkiye’nin en bakir körfezlerinden biri olan Seferihisar Sığacık Körfezi, Orkinos Balık Çiftliği tehdidinden kurtuldu.

–ÇED Olumlu Raporu’na karşı açılan davanın bilirkişi raporunda Sığacık’ın balık çiftliğine uygun olmadığı belirtildi.

-Orkinos Balık Çiftliği kurulmasına karşı büyük bir mücadele veren Türkiye’nin ilk Sakin Şehri unvanlı Seferihisar’ın Belediye Başkanı Tunç Soyer, sonucun Seferihisar’ın haklı, büyük bir zaferi olduğunu söyledi.

İzmir Seferihisar İlçesi Sığacık Körfezi’ne kurulması planlanan Orkinos Balık Çiftliği’ne verilen ÇED Olumlu Kararı’nın iptali ve yürütmeyi durdurma kararı için açılan dava nedeniyle yapılan bilirkişi keşfinin raporu açıklandı. Raporda, Sığacık Körfezi’nin açık deniz özellikleri taşımadığı ve bu nedenle ÇED Olumlu Kararı’nın verilemeyeceği belirtildi. Sığacık Körfezi’ne taşınması planlanan Orkinos Yetiştirme Tesisi için verilen ÇED Olumlu Kararı’nın iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na karşı Urla Yağcılar Köyü Muhtarlığı, Altınköy Sitesi, Altınköy Koruma Derneği (AKKOY), Yağcılar ve Demircili Köyleri Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği ile Seferihisar Belediyesi tarafından açılan iptal davasına ilişkin bilirkişi raporu mahkemeye sunuldu.

Orkinos Yetiştirme Tesisi’nin çevre ve insan sağlığına zararlı olup olmadığının ve çevre mevzuatı uyarınca getirilen kriterlere uygun olup olmadığının tespiti için 15 Eylül 2011 tarihinde 4'üncü İdare Mahkemesi tarafından bilirkişi olarak atanan Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyeleri Prof.Dr. Orhan Yenigün, Prof. Dr. Turgut Tüzün Onay ve Hidrobiyolog Dr. Ayşe Tomruk tarafından yapılan bilirkişi keşfinin raporunda, Sığacık Körfezi’nin hem karadan hem de denizden incelendiği belirtildi. Raporun sonuç kısmı şu şekilde açıklandı:

”Bilirkişi heyetimizin ortak görüşü; Sığacık Körfezi Mevkii’nin açık deniz özellikleri taşımadığıdır. Ayrıca, dava konusu Akdeniz Foku’nun yaşama ve üreme alanı içerisinde yer aldığından ulusal mevzuatımız ve uluslararası sözleşmelere göre korunması gereken hassas bir alandır. Önceden yapılmış bilimsel çalışmalar, yer seçimi hassas olarak yapılmış ve kontrollü olarak işletilen orkinos çiftliklerinin çevresel etkilerinin minimal düzeyde kaldığını göstermektedir. Ancak, detaylı bilimsel çalışmalar yapılmadan dava konusu çiftliğin Sığacık Körfezi gibi hassas bir bölge içerisinde yer alan “Potansiyel Su Ürünleri Sahası’na” konuşlandırılması diğer işletmelere de emsal teşkil edebileceğinden bölgenin daha ciddi ve uzun süreli ölçümlerle incelenmesi gerektiği kanısındayız. Bu nedenle ÇED Olumlu Kararı’na esas teşkil eden ÇED Raporu’nun yukarıda açıklanan sebeplerden dolayı bilimsel olarak yetersiz olduğu ve bu rapora dayanarak ÇED Olumlu Kararı verilemeyeceği görüşündeyiz.”

Orkinos Balık Çiftliği kurulmasına karşı büyük bir mücadele veren Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer; “Yaklaşık iki yıldır, Sığacık Körfezi’ne Orkinos Balık Çiftliği kurulması kararına karşı çıktık, sesimizi duyurmaya çalıştık. ÇED Olumlu Kararı’nın yanlış olduğunu, raporda denizin akıntı yönünün hesaplanmadığı ve Sığacık’ın kapalı bir koy olduğunu söyledik. Çevre Bakanlığı’nın çevreyi koruması gerektiğinin altını çizdik ve yasal mücadelemize başladık. Bu mücadelenin yanına Seferihisarlılar, çevreciler ve sanat camiasından da bazı isimlerin katılımıyla bir sivil cephe desteği ekledik. Ve hep şunu vurguladık, Seferihisar olarak çevreye, doğaya, insana duyarlı bir yerel kalkınma modeli olan Sakin Şehir kriterleri ile yerel kalkınmamızı gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Bu körfez orkinos çiftliğine uygun değil. Balık çiftliklerinin yeri kapalı körfezler değil, açık denizlerdir. Sonunda haklılığımızı bilirkişi heyeti onayladı ve mahkeme yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Seferihisarlılar olarak büyük bir zafer kazandık. Umarım bundan sonra bir dünya markası haline getirme yolunda büyük adımlar attığımız ilçemizde, bu tip sorunlarla karşılaşıp, koşarken ayağımıza kurşun sıkmaya kalkışmaz. Haklı mücadelemizde bizimle olan herkese Seferihisarlılar adına teşekkür ediyorum” dedi.

Dava avukatı Şehrazat Mercan konuyla ilgili açıklamasında; “Gerek bilirkişi heyet raporu ve gerekse yürütmenin durdurulması kararı içerik olarak Sığacık Koyu’nda Orkinos ve Balık Çiftlikleri’nin kurulması ve işletilmesinin kesinlikle yanlış olduğunu açıkça ve bilime dayalı sebeplerle açıklamaktadır. bu nedenle, Bakanlığın dikkatini çekmek istiyorum. Sığacık Koyu’nda yapılan başvurular hemen durdurulmalı, mevcut balık çiftliklerinin dahi faaliyetleri durdurulmalıdır. Mahkeme kararının uygulanması bu şekilde olmalıdır” dedi.