Bin yıllık zeytin ağaçlarının meyveleri toplandı, özel yöntemlerle sıkıldı. Ortaya çıkan zeytinyağları özel olarak şişelendi ve satışa hazırlandı. Seferihisar’ın ölümsüz anıt ağaçlarından toplanan zeytinlerin sıkılmasıyla elde edilen zeytinyağları, 18 Nisan Pazartesi günü düzenlenecek müzayede ile satılacak. Ayrıca program içerisinde gerçekleşecek tohum takas etkinliğinde, Seferihisar Belediyesi Can Yücel Tohum Merkezi’nde yetiştirilen 50 bin sebze fidesi ücretsiz olarak dağıtılacak.



18 Nisan Pazartesi günü “Zeytinyağı Müzayedesi ve Yerel Tohum Etkinliği” ismiyle düzenlenecek etkinlikte, ilçede yapılan araştırmalarla tespit edilen, yaşları 500’le 1.000 arasında değişen 150 Anıt Ağacın zeytinlerinden sıkılan zeytinyağları, ayrı ayrı yarımşar kiloluk şişeler içerisinde açık arttırmayla satılacak. Müzayedenin münadiliği gazeteci-yazar-gurme Nedim Atilla tarafından gerçekleştirilecek.



Saat 14.30’da başlayacak etkinlikte zeytinyağlı yemekler yarışacak ve yerel tohum takas etkinliği yapılacak. Ayrıca, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Tayfun Özkaya’nın moderatörlüğünde, Füsun Tezcan, Zerrin Çelik, Fatma Türer ve Yılmaz Akyüz’ün konuşmacı olarak katılacağı Yerel Tohum Söyleşisi düzenlenecek.



ÜRETİCİYE DESTEK

Etkinlikle ilgili açıklamalar yapan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, iki önemli etkinliği aynı gün gerçekleştireceklerini belirterek; “Bütünşehir Yasası’yla birlikte kapatılan köylerden belediyeye devredilen malların içerisinde yer alan ve uzun yıllardır kapalı olan Beyler Köyü Zeytinyağı Fabrikası’nı yenilenerek tekrar kullanıma açtık. Yine burada üreticilere fayda sağlayacak bir adım atmaya çalıştık. Normalde fabrikalar %15 yağ karşılığı ürünü alır. Biz belediye olarak %8’ini alıp %92’sini üreticiye bırakarak üreticinin gelirini arttırmayı sağladık” dedi.



ANIT AĞAÇLARIN YAĞLARI AYRI TOPLANDI

Yapacakları müzayedenin önemine de dikkat çeken Başkan Soyer; “Bu ölümsüz zeytin ağaçları zeytin vermeye başladığında henüz Kanuni, Sığacık Kalesi’ni yapmamış, Fatih, İstanbul’u fethetmemişti. İlçemizde bu yaşlarda birçok ağaç tespit ettik. Bu ağaçların zeytinlerini ayrıca toplayıp sıktık ve özel şişelere doldurduk. Düzenleyeceğimiz zeytinyağı müzayedesi ve tohum etkinliğinde satışını gerçekleştireceğiz” dedi.



50 BİN FİDE DAĞITILACAK

Tohumla ilgili önemli mesafeler kat ettiklerini de belirten Başkan Soyer; “Bundan 6 yıl önce tohum takas şenlikleri yaparak, yerel tohumun yok olmaması için mücadeleye başladık. Can Yücel Tohum Merkezi’ni kurduk, tohumları çoğalttık. Şimdi her yıl Türkiye’nin dört bir yanına on binlerce fide gönderiyoruz ve çiftçilerimizin ekmesini sağlıyoruz. Bu etkinliğimizde 50 bin sebze fidesi dağıtımı gerçekleştireceğiz. Herkesi bu eşsiz zeytinyağlarını tatmaya ve müzayedeye katılmaya davet ediyorum” dedi.



18 Nisan Pazartesi günü gerçekleşecek Zeytinyağı Müzayedesi ve Yerel Tohum Etkinliği Programı:

14:30-15:00 Alan Gezisi

15:00-15:15 Açılış Konuşmaları

15:15-15:30 Seferihisar Belediyesi Halk Dansları Topluluğu Zeybek Gösterisi

15:30-15:45 Seferihisar Çocuk Belediyesi ve Urla Kent Konseyi Çocuk Meclisi Etkinlikleri

15:45-17:15 Yerel Tohum Söyleşisi

17:15-17:30 Zeytinyağlı Yemek Yarışması Ödül Töreni

17:30-17:45 Yerel Tohum Takas Etkinliği

17:45-18:45 Zeytinyağı Müzayedesi

EŞ ZAMANLI ETKİNLİKLER

Seferihisar Sanatçılar Derneği’nin Zeytin Konulu Canlı Performansı

Semiha İrfan Çalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Gıda Ağırlama Bölümü önderliğinde “Zeytinyağlı Yemek” Yarışması

Keşkek Dağıtımı

Yerel Tohum STK Stantları

Zeytin, Zeytinyağı ve Ürünleri Satış Stantları

Köy Pazarı

Seferihisar Belediyesi Can Yücel Tohum Merkezi tarafından 50 Bin Sebze Fidesi Dağıtımı

(Demokrat Haber)