Artvin'in Şavşat ilçesinde 28 köyü susuz bırakacak Susuz Regülatörü ve HES projesi için 'yürütmeyi durdurma ve iptal' davası açan 74 köylü hukuk mücadelesini kazandı.


Artvin’in Şavşat ilçesinde yapılması planlanan Susuz Regülatörü ve HES için verilen “ÇED Gerekli Değildir” raporu için Rize İdare Mahkemesi tarafından verilen “yürütmeyi durdurma” kararına karşın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca “ÇED Olumlu” raporu verildiği ortaya çıkmıştı. Mahkeme süreci devam ederken, bakanlığın “ÇED Olumlu Raporu” vermesine tepki gösteren Şavşatlı köylüler Rize İdare Mahkemesi’nde “yürütmenin durdurulması ve iptali” istemiyle dava açtı. Köylüler, HES projesiyle Arpalı deresinden içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan sekizi Ardanuç, 20’si Şavşat ilçelerine bağlı olmak üzere toplamda 28 köyün susuz kalacağını belirtti.  Rize İdare Mahkemesi tarafından geçtiğimiz günlerde görülen davada yürütmeyi durdurma kararı çıktı.


Davanın avukatlarından Halis Yıldırım, “Susuz HES projesinin ise çevresel etkilerinin tartışıldığı rapor birçok noktadan hatalı ve eksik inceleme ile hazırlanmıştı. Proje kapsamında HES şirketi ve ÇED raporunu hazırlayan firma tarafından yapılan araştırmalarda ilk önce 3 tür endemik bitkiye rastlandığı belirtilmişti. Halkın HES’lere karşı harekete geçmesi ile söz konusu firmalarca ÇED raporunda endemik türler 15’e arttırılmıştır. Susuz HES dışında Arpalı Deresi ve kollarında 3 HES daha projelendirilmektedir. Bunlar Hanlı HES, Kireçli HES ve Ayşe HES’tir. İleride bu projelerinin tümünün hayata geçmesiyle Arpalı Deresinden bugün dahi zor olanaklarla karşılanan içme ve kullanma su ihtiyacı hiç karşılanamaz bir hale gelecektir” dedi. (Cumhuriyet)