Türkiye’nin ilk “sakin şehri” Seferihisar’la Urla’nın kıyılarını barındıran Sığacık Koyu, balık çiftliklerinin istilası altında. Yöre yurttaşlarının yıllar önce örnek bir mücadele sonucu gönderdiği orkinos çiftliğinin yerine, 9 kat fazla kapasiteli yenileri konulmak isteniyor. Ancak halk, “sakinliklerini” yitirmemek için mücadelede kararlı.

Sığacık’ta tıpkı 6 yıl önceki gibi tekneli eylem vardı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın koyda kurulmasına ÇED olumlu raporu verdiği yıllık 8 bin 500 ton kapasiteli balık çiftliğine karşı İzmir 1. İdare Mahkemesi’nde açılan dava kapsamında, önceki gün bilirkişi keşfi yapıldı.

Yusuf Özkan'ın Cumhuriyet'te yer alan haberine göre, denize onlarca tekneyle açılan sivil toplum örgütü üyesi yurttaşlar da, demokratik yollardan tepkilerini gösterdi. Keşif öncesi Sığacık’ta toplanan kitleye seslenen Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, birilerinin rantı uğruna çocuklarının, torunlarının geleceğinin karartılmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

ALAY EDER GİBİ...

Daha önce açılan davalarda bilirkişi heyetlerinin, Sığacık Körfezi’nin korunması gereken hassas alan vurgusu yaptığını ve Akdeniz foklarının önemli üreme-yaşama alanlarından biri olduğuna dikkat çektiğini anımsatan Soyer, “O dönem sesimiz gür çıkmış ve o orkinos çiftliği kurulamadan geri götürülmüştü. Şimdi adeta alay eder, dalga geçer gibi o noktaya, 9 misli büyük kapasitede bir balık çiftliğinin gelmesi için ÇED olumlu kararı verildi. Bizim gönderttiğimiz yıllık 900 bin ton kapasiteliydi. Şimdi yerine kurulmak istenen çiftlik yıllık 8 bin 500 ton kapasiteli” dedi