Karadeniz'de, sekiz ilin yaylalarını birbirine bağlayacak 'Yeşil Yol' projesine karşı çıkanlar için "Beş, on günlüğüne gelenler ahkam kesiyor," diyen Rize valisine yönelik, "Devlet yok, halk var! Kimdir devlet ya! Devlet bizim sayemizde devlettir," sözleriyle mücadelenin simgesi haline gelen ve ilkin "Havva Bekar" olarak medyada yer alan ve anılan Rizeli Rabia Özcan, Cumhuriyet'e konuştu.'Rabia Nine', "Bu yaylalar bizim yaşamımız demek. Ölürüm de geçirtmem kimseyi buralara. O valiye de bize çapulcu demesinin hesabını soracağım" dedi.

Cumhuriyet'ten Damla Yur'a konuşan 'Rabia Nine'nin açıklamaları şöyle:

"DİRENEN ONLARCA TEYZEDEN BİRİ YAZ"

“Hengameden Havva anlaşıldı sanırım adım. Soyadım da Bekar değil Özcan aslında. Ancak burada herkes beni Bekar diye tanır. Çünkü yıllarca evliydim ve soyadım Bekar’dı. Ama o kocamın soyadı onu da şutladım. İşin özü şimdi Özcan’ım. Ama kızım bunların hiçbiri sorun değil. Direnen onlarca teyzeden biri yazın. Rabia’nın Havva’nın önemi yok.”

‘NE YAZLIĞI EVİMİZ YOK’

“Çamlıhemşin Sırt Mahallesi’nde yaşıyorum. Ama ben doğduğumdan beri yaz aylarını burada geçiririm. 11 yaşındayken katırcılık yaptım, bu yaylalarda ilk defa para kazandım. Ben buranın hamuruyla yoğuruldum. Her sene mayıs ayında gelip, 6 ay kalırım ve hayvancılık yaparım. Vali tutmuş diyor ki ‘3-5 hafta kalıyorlar, orası yazlıkları’. Kan beynime sıçrıyor. Ne yazlığından bahsediyor o bizim yayla da şu an evimiz falan yok. Elalemin evinde ya da çadırda kalıyorduk. Bu yıl ev yapacaktım olmadı. Kız kardeşimin evinde kalıyoruz şimdi de. Üç beş topladığım parayla ahırımı yaptım. Hayvancıyız biz yayla da otlatmamız lazım. Biz yıllardır bu topraklara basarak, bu havayı soluyarak büyüyen insanlarız. Benim torumlarım da bu şekilde büyüyecek. Bunu engelleyen herkesin de ben son nefesime kadar karşısındayım.”

“AHIRIMIN DUVARINI YIKTILAR”

“Burası Yukarı Kavrun Yaylası. İlk buraya geldiler. Benim o üç beş topladığım parayla yaptırdığım ahırımın 1 hafta önce duvarını yıktılar. Kovduk buradan sonra Samistal Yaylası’na gitmişler koştuk gittik mücadele verdik. İş makineleriyle yolu kapamışlar. Hadi oradan inanır mıyız? Mücadeleye vermeye de devam edeceğiz. Bu Yeşil Yolu yaptırmayacağım. İstemiyoruz kardeşim toz toprak ettiniz her yanı. 50 metre alan bıraktılar hayvanlar tuvaletini yapsın diye. Proje bitince o da kalmayacak. Taşlar dökülecek ve evler ahırlar taş yığını altında kalacak.”

‘ULEN SEN KİMSİN?’

“Vali çıkmış diyor ki, ‘orayı yazlık olarak kullanıyorlar. 3-5 hafta kalıp dönüyorlar’. Sen kimsin benim yaşamımı nerden biliyorsun. Demiş ki ‘3-5 çapulcu bizi durduramaz’. Ulen sen kimsin bize çapulcu diyorsun. Hesabını vereceksin. Vali, Kaymakam kimdir? Ben halkım ben. Bizim sayemizde oralara çıktın dediğine bak. Bunlar benim şalterlerimi attırdı. Biz aptal insanlar değiliz. O kitap okumuş olabilir ama biz burada hayat okuduk. Son nefesime kadar burada yeşil yol denilen projeyi yaptırmayacağım. O validen çapulcu kelimesinin de hesabını soracağım. Kapısına gideceğim ve diyeceğim ‘Ha bi anlat bu çapulcu ne demek. Sen kim oluyorsun?’ Bunları demezsem ben de Rabia değilim.”

Haberin tamamına gitmek için tıklayınız.