Dersim Peri Suyu üzerinde Limak-Bilgin ortaklığında yapılan Pembelik HES için verilen acele kamulaştırma kararında, Danıştay’dan bir yürütmeyi durdurma kararı daha çıktı.

Dersim, Elazığ ve Bingöl sınırları arasında kalan Peri Suyu’nun üzerindeki Pembelik Barajı için Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, Bakanlar Kurulu’nun kendisine devrettiği yetki ile Kasım 2010’da acele kamulaştırma kararı almıştı. Bu kararla topraklarına el konulan Hasan Akyol tarafından açılan davada, Danıştay 6. Daire, Aralık 2011 tarihinde oy birliği ile acele kamulaştırma kararının yürütmesini durdurmuştu.

Ancak bölge halkının kararın uygulanması için yaptığı başvurulara rağmen inşat devam etti. Doğayı geri dönüşümü olmayacak şekilde tahrip eden şirket ve sorumluluğu bulunan yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunulmasına rağmen hiçbir işlem yapılmadı. Aksine suyuna, toprağına ve yaşam alanlarına sahip çıkan köylüler hakkında davalar açıldı, şirketin özel güvenlikçileri inşaatı durdurmak isteyen köylülere saldırdı.

HUKUKSUZ KARAR, İMARSIZ BARAJ

Bakanlar Kurulu’nun Haziran 2012’de aldığı yeni bir acele kamulaştırma kararı ile bir kez daha köylülerin taşınmazlarına el konuldu. Acele kamulaştırmanın iptali için Elazığ-Karakoçan Akkuş Köyü tüzel kişiliği ve 101 kişinin başvurusu ile açılan davada, Danıştay 6. Daire bir kez daha yürütmenin durdurulması kararı verdi.

Daha önce imar planı olmadığı tespit edilen barajın Elazığ İdari Mahkemesi’ndeki davası da devam ediyor.

(Sendika.Org)