Acele kamulaştırma kararının yürütmesini durdurtan Remziye Saatli’nin 15 dönümlük zeytin arazisi için tespit ve tescil davası sürerken, karar çıktı ve acele kamulaştırma parası hesabına yatırıldı.

1980 yılında eşiyle birlikte aldığı 15 dönümlük araziye 30 yıl emek veren 83 yaşındaki Remziye Saatli, “Ellerimle 250 ağaç diktim ve şimdi kesecekler” diyor.

Çağrı Öner’in bianet’teki haberine göre; İzmir Çeşme’de Karadağ mevkiinde yaşayan Remziye Saatli’nin hayatı, arazisinin bir bölümüne ‘Rüzgar Enerjisi Santrali’ (RES) kurulmasına neden olacak 25 Mart 2013’te Bakanlar Kurulu tarafından alınan “acele kamulaştırma” kararıyla değişti. Kararın hemen ardından dava açan Remziye Saatli, davayı kazandı.

Çeşme yarımadasında 1. ve 2. derece Doğal SİT alanına rüzgâr santralleri kurulabilmesi için 25 Mart 2013 tarafından yapılan acele kamulaştırmaların yürütmesi, 14 Temmuz 2014 günü Danıştay 6. Dairesi tarafından durduruldu.

Ancak acele kamulaştırmanın yürütmesinin durdurulması sonrası Çeşme Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen Bedel Tespit ve Tescil davasının yürümemesi gerekirken karar verildi.

HESABINA HABERSİZ PARA YATIRILDI

Acele kamulaştırmayla zeytinliğinin bir bölümü hazineye tescillenen Saatli, kendisinin haberi olmadan hesabına kamulaştırma parasının yatırıldığını söylüyor ve ekliyor:

“Üç dönüm tarlama 150 bin lira veriyorlar. Bana haber vermeden banka hesabıma para yatırmışlar, ben para istemiyorum, paraları onların olsun. Benim de kızlarımın da mali durumum iyi. Ben torunlarım için diktim zeytinleri. Oynasınlar diye. Trilyonlar verseler istemiyorum ben paralarını.”


“ONCA HAZİNE ARAZİSİ YERİNE NEDEN BENİM BAHÇEM?”

“Çok sıkılıyorum bir sürü hazine yeri varken neden benim tarlama girmek istiyorlar. Bu hale getirene kadar çok mücadele ettim. Kuyruklu akrepler, yılanlar soktu beni, hastanelere kaldırıldım. Torunlarıma bırakmak için emek harcadım. Zarar vermeyeceklerini söylüyorlar ama başbakan bile yalan söylüyor. İnanılmaz bunlara. Bir sürü direk dikecekler. Bu direkler rüzgâr toplayacak ve mahsullerimiz zarar görecek. 250 ağaç diktim ve şimdi kesecekler. Çeşme CHP belediyesi acaba ondan dolayı mı uğraşıyorlar bizimle?”

AVUKAT: ADLİ TATİLDE KARAR ALINDI

bianet’e konuşan avukat Hande Atay ise, Ağustos ayında hem de adli tatil sırasında üç hafta arka arkaya duruşma görülerek Remziye Saatli’nin zeytinliğinin bir bölümü hazineye tescillendiğini belirtiyor. Yatırılan para da, Remziye Saatli adına bir hesap açılarak mahkemenin belirlediği arazi parası olarak bankaya yatırılıyor.

Asliye hukuktan çıkan karar için Yargıtay’a gidilirken, yürütmeyi durdurma kararı olmasına rağmen kamulaştırma kararı alınması ise Anayasa Mahkemesi’ne götürüldü. Gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuracaklarını belirten Saatli, 30 senelik emeği olan zeytinliği için mücadeleden vazgeçmeyeceğini söylüyor.

(dokuz8haber)