Temmuz ayında Olimpos Beydağları bölgesinde yaşayanlar, içinde yüzüp yürüdükleri, şelalelerinden köpüren suları içtikleri Güverte Dere ve Kesme Dere'sinin tahribatına tanık oldular. Olimpos Beydağları Milli Parkı sınırları içerisinde, "Ağva Deresi ıslahı çalışması" adlı altında yapılan HES çalışması ile dereler kurutuldu, taş ocağına çevrildi.

Hürriyet'ten Melis Alphan'ın haberine göre, bu iki derenin yatağında 'dere ıslahı' adı altında çalışma yapıldı, şelalelerin döküldüğü devasa beyaz kayalar patlatıldı, çevredeki asırlık ağaçlar kesildi, suyun yatağı dümdüz edilip geniş bir yol haline getirildi.

TAŞLARI TAŞIYAN KAMYONLARIN ÜZERİNDE 'DSİ' LOGOSU

Habere göre, işi yapan özel şirket gibi gösterilse de, kanyondan alınan dev kayaları taşıyan kamyonun üzerinde Devlet Su İşler (DSİ) logosu vardı. Bölge halkının yüz yüze görüştüğü DSİ yetkililerinin ise bunun sadece 'dere ıslahı çalışması' olduğunu söylediği öğrenildi. Ancak son yıllarda zaten muhtemel taşkınlıklara karşı setleme ve yatak genişletme önlemlerinin alınmış olması köylüleri ikna etmemişti.

HES'İN ALT YAPISI DEVLET ELİYLE HAZIRLANDI

Kısa bir süre sonra ise HES regülatörü kurulması için 'ÇED halkı bilgilendirme toplantısı' yapılmasıyla birlikte, izinlerin bile henüz kesinleştirilmeden HES'in alt yapısının devlet eliyle hazırlandığı ortaya çıkmış oldu.

Halkın DSİ'ye 'kanyonun dümdüz edilmesiyle' ilgili sorduğu soruya ise cevap, "Üst seviye su yataklarındaki çalışmaların HES projesiyle ilgisi olmadığı"ydı. Kemer Orman Şefliği'nden alınan bilgilerde ise kanyondaki çalışmaların izinli olmadığı öğrenildi.

KANYON TAŞ OCAĞI GİBİ KULLANILIYOR

Türkiye'nin en önemli tarih, doğa ve turizm merkezlerinden biri olan Olimpos Beydağları Milli Parkı sınırları içerisinde, "Ağva Deresi ıslahı çalışması" adlı altında yapılan HES çalışması ile kanyon bir taş ocağı gibi kullanılıyor. Derelerin eski ve yeni halleri ise gerçeği tüm çıplaklığıyla gösteriyor.

Habere gitmek için tıklayınız.