Küresel ısınmaya karşı dünya ülkeleri tarafından ortak bir antlaşma imzalanması için Aralık ayındaki BM konferansına odaklanırken, okyanus seviyelerindeki yükselişe ilişkin yeni veriler endişeleri arttırıyor.

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) tarafından yayınlanan yeni verilere göre, okyanus suyu seviyesinde en az 1 metrelik bir yükselişin ‘kaçınılmaz’ olduğu duyuruldu. NASA’ya göre, okyanus seviyelerindeki yükselişin zamanına ilişkin net bir tarih verilemezken, bunun önümüzdeki 100 ile 200 yıl içerisinde gerçekleşebileceğine dikkat çekildi.

Daha önce Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı hükümetler arası bir çalışma sonucu 2013 yılında açıklanan verilerde, okyanusların bu yüzyılın sonuna kadar 30 ile 90 santimetre arasında yükseleceği tahmin ediliyordu.

NASA uzmanlarından Steve Nerem, son verilerin ise okyanus seviyelerdeki yükselmeye dair en yüksek tahminler olduğunu kaydetti. Nerem, NASA’nın uydular aracılığıyla yaptığı ölçümlerin en üst seviyedeki tahmine yakın sonuçlar verdiğini de vurguladı.

Okyanusların seviyesi 1992 yılından bu yana ortalama 7,6 santimetre yükselirken, bazı yerlerde bunun 23 santimetreye kadar çıktığı görülüyor.

Su seviyesindeki yükselişin küresel ısınmayla bağlantısı kesinleşirken, özellikle güney ve kuzey kutup bölgelerindeki buzullarda yaşanan erimenin doğal sonucu olduğu biliniyor. Grönland ve çevresinde buzullar yıllık ortalama 303 milyar ton civarında erirken, Antarktik’teki buzulların yıllık 118 milyar tonluk kısmı eriyor. (ANF)