ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök, üniversiteden geçmesi planlanan Malazgirt ve Bilkent bulvarlarını birleştirecek 2,1 kilometrelik tünel yolun ‘aç kapa’ yöntemiyle yapılmamasında ısrarlı olduklarını söyledi.

CNN Türk’ün aktardığına göre Kök, düzenlediği basın toplantısında, 1. derece doğal SİT alanı statüsündeki alana yapılması planlanan aç-kapa sistemli yolun araziye geri dönüşü olmayan bir zarar vereceğini söyledi.

Yaklaşık 4,8 km uzunluğunda ve 50 metre genişliğinde olacağı öngörülen taşıt yolunun 24 hektara yakın bir orman alanını (yaklaşık 19 futbol sahası) yok edeceğini belirten ODTÜ rektörü, bunun yanısıra bu yol ile ODTÜ’nün batı sınırı arasında kalan yaklaşık 94 hektarlık orman alanının ODTÜ arazisiyle ilişkisinin kopacağını aktardı.

Kök, sözlerine şöyle devam etti: “ODTÜ arazisi, yüzde 87’si orman olan bir ekosistemdir. Aç kapa yöntemiyle yaptığımız zaman büyük bölümü 1. derece doğal SİT alanı statüsünde olan bu alan geri dönüşü olmayan bir zarara uğrayacaktır. Bunun yanısıra, burada aç kapa yöntemiyle yapılacak yol maliyeti 1 birim ise diğer teknolojiyle yaptığımız zaman maliyet 1.2 birim oluyor. ODTÜ’den geçmesi planlanan, Malazgirt Bulvarı ile Bilkent Bulvarı’nı birleştirecek 2,1 kilometrelik tünel yolun aç kapa yöntemiyle yapılmaması konusunda ısrarlıyız.”

Büyükşehir belediyesi ile ODTÜ daha önce ‘tünel yol’da uzlaşmıştı. Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayladığı plandaki, ‘yolun aç-kapa yöntemiyle yapılamayacağı’ notu kaldırılmıştı.
Belediye Başkanı Melih Gökçe de yola karşı çıkan meslek odalarına yüklenip, “Bu yolu ya yapacağız ya yapacağız” demişti.