Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi Sözcüsü Barış Yıldırım, Dersim Ovacık İlçesi sınırları içinde Munzur Suyu’nun kaynağı durumunda bulunan Munzur Gözeleri’nin tahrip edilmesine karşı suç duyurusunda bulundu.

Munzur Gözeleri,  17 Temmuz 2003’te 1. Derece Doğal Sit Alanı olarak tescil edilmişti.

Ancak Yıldırım, doğal sit alanı olan bu bölgenin korunmasını sağlamak amacına yönelik bilgi verici uyarı levhaları konulmadığı gibi bu alandaki koruma önlemlerinin alınmadığını belirterek "Görevi Kötüye Kullanma" ve  "Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na Muhalefet" suçlamasıyla ilgili kişi ve kurumlar hakkında suç duyurusunda bulundu.

Nilay Vardar'ın Bianet'teki haberine göre Yıldırım, suç duyurusu gerekçesinde Munzur Gözeleri’nin mesire yeri/piknik alanı, açık hava restorantı gibi kullanıldığı gibi bu alanda yoğun bir peyzaj tahribatı ve kirliliğin de söz konusu olduğunu ayrıca Munzur Gözeleri’nin doğal peyzajını bozan çeşitli yapıların da mevcut olduğunu belirtti.

Yıldırım, Munzur Gözeleri’nin inançsal açıdan da ibadethane durumunda bulunup kutsiyet atfedildiğini de ekleyerek şöyle dedi:

“Mevzuatta belirtilen koruma amaçlı tedbirlerin alınmaması, denetimsizlik sebepleriyle Munzur Gözeleri’nin genel peyzajına, fiziki, jeolojik yapısına ciddi şekilde zarar verilmiştir.

“Yukarıda aktarılan eylemler mevzuatta belirtilen koruma amaçlı tedbirleri almayan ilgili görevliler açısından Görevi Kötüye Kullanma fiiline vücut vermektedir.

“Munzur Gözeleri’ne çeşitli eylemlerle zarar veren kişi/ler ise Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na muhalefet etmişlerdir.”

Tüm bu sayılan sebeplerle, Yıldırım, şüpheli/lerin tespit edilerek atılı eylemlerden haklarında soruşturma icrasını, Munzur Gözeleri’nde  keşif icrası ile delillerin tespitini ve neticeten şüpheli/ler hakkında atılı eylemlerden cezalandırılmaları istemi ile kamu davası açılmasını talep etti.

(Kaynak: Bianet)