Van’ın Bahçesaray ilçesinden geçen ve Dicle Nehri’nin bir kolu olan Müküs Çayı üzerinde, Paksu Enerji A.Ş tarafından Beşik Regülatörü ve HES projesi yapılacak. Projenin hayata geçirilmesi durumunda ilçenin can damarı olan ve temizliği ile bilinen Müküs Çayı ve ilçenin yeşil coğrafyası doğa katliamıyla karşı karşıya kalacak.

Mantar gibi türeyen HES’lerden biri de Van’ın bozulmamış doğası ile tanınan Bahçesaray (Miks) ilçesinde yapılıyor. İlçe ile özdeşleşen, hem temiz suyu hem de geçtiği yerlere hayat vermesi ile bilinen Müküs Çayı üzerine yapılması planlanan HES’le, çay kurutulmak ve talan edilmek isteniyor. İlçenin 3 buçuk kilometre kuzeyinde Paksu Enerji A.Ş. tarafından yapılması hedeflenen Beşik Regülatörü ve HES, kırma, eleme, yıkama tesisi ve hazır beton santrali projesiyle birlikte yeni bir doğa katliamı gerçekleşecek.

Proje kapsamında yapılacak olan kırma, eleme, yıkama tesisi ve hazır beton santrali ile birlikte yeşil bir doğaya sahip olan ilçenin doğasının tahrip etmekle birlikte çayın beslediği binlerce canlı türü de yok edilecek.

Projeye karşı çıkan ilçe sakinleri ise ilçelerinde HES yapılmasına ve doğanın sermaye çevrelerine peşkeş çekilmesine asla izin vermeyeceklerini dile getiriyor.

Baraj ve HES projelerinin yerine yenilenebilir enerji sistemlerini yaygınlaştırılması çağrısında bulunan ilçe sakinleri, doğa katliamına karşı herkesi duyarlı olmaya davet etti. (DİHA)