Muğla'da iki ayrı noktada çıkan orman yangınlarında alevler yerleşim yerlerini tehdit ediyor. 

Dalaman İlçesi’ne bağlı Akaya Köyü civarında gece yarısı meydana gelen yangın halen devam ediyor. Havadan ve karadan söndürme çalışmalarının devam ettiği yangında yanan alan sayısı her geçen dakika artarken, Vali Güvençer ve yetkililer söndürme çalışmalarını takip ediyor.

Dalaman ile Ortaca arasında devam eden yangını söndürmek için 1 ucak havadan kontrol ederken 2 yangın söndürme uçağı, 4 helikopter, 31 dozer, 45 arazöz, 14 su tankeri, 7 rencers, 500 Orman Yangın söndürme işçisi ve köylü vatandaşların çalışmalarına devam ediyor. Yaklaşık 250 hektarlık ormanlık alan yanmasına rağmen, yangın halen devam ediyor.

Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Ortaca Kaymakamı Hüseyin Yılmaz, Ortaca Jandarma Komutanı İbrahim Dündar. Orman Bölge Baş Müdürü Ali Yıldırım bölgede çalışmaları takip ediyor.

Yangın hakkında bilgi veren Orman Bölge Baş Müdürü Ali Yıldırım; “ Yangın rüzgarın etkisiyle çok kısa zaman içinde yayılıp, genç ormanlarımız yanmıştır. Dalaman ilçesi’nin Akaya Köyü’nde başlayan yangın çayı geçip, hızla yayılarak Ortaca İlçesi’ne kadar gelmiştir. Şu anda kontrol altına aldığımız bir nokta yok. Tamamen rüzgarın etkisiyle devam etmektedir. Orman Bölge Baş Müdürlüğümüze bağlı takviye ekiplerimiz şu anda yoldalar gelmek üzerelerdir. Havanın ışınlamasıyla birlikte hava uçaklarımız ile helikopterlerimiz yangın alanına gelip, müdahale yapacaktır. Eğer rüzgar kesilirse işimiz kolaylaşacak” diye konuştu.

Yangın ile ilgili açıklama yapan Vali Mustafa Hakan Güvençer ise; “Dalaman İlçemizde gece saat 1.45 sıralarında orman yangını meydana geldi. Orman Bölge Başmüdürü ekipleri ile hemen müdahale edildi. Ben de saat 04.00 sıralarında yangın hareket Merkezine geldim. Yetkililerden bilgi aldım. 300 hektar civarında ormanın zarar gördüğü şimdilik tespit edilmiş durumdadır. Saat 06.30 dan itibaren havadan müdahale başladı. 3 yangın söndürme uçağı ve 4 helikopter ile yangına müdahale ediliyor” dedi.

10 EV BOŞALTILDI

Seydikemer İlçesine Bağlı Ören Köyünde akşam saatlerinde başlayan orman yangını havanında rüzgarlı olmasından dolayı kontrol altına alınamıyor. Rüzgarın etkisi ile giderek büyüyen yangın yerleşim yerlerini de tehdit ederken yangın bölgesine yakın yerdeki 10 ev boşaltıldı.

Muğla'nın Seydikemer İlçesi Ören Köyü Yuvaderesi Mekiinde öğle saatlerinde çıkan yangın Fethiye ve Seydikemer orman İşletme Müdürlüğü ekipleri tarafından büyümeden söndürüldü. Ekiplerin yangını tamamen söndürüp soğutma işlemini de tamamlayarak bölgeden ayrılmasının ardından aynı bölgede saat 23.00 sıralarında ikinci bir yangın daha çıktı. Havanın oldukça rüzgarlı olmasından dolayı hızla büyüyen yangın yerleşim yerlerini de tehdit edince yangın bölgesine yakın yerdeki evler hemen tahliye edildi. Ören Köyü Yuva Deresi mevkiinde halen devam eden yangına Fethiye ve Seydikemer Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı yangın söndürme işçileri ve arazözlerle müdahale edilirken rüzgarında şiddeti ile yangın kontrol altına alınamadı.

Köylülerinde su tankerleri ile yangın bölgesine su taşıyarak söndürme çalışmalarına destek verilerken Muğla Orman Bölge Müdürü Ali Yıldırımda yangın bölgesine gelerek söndürme çalışmalarını yerinde izleyip Dalamanda başlayan orman yangına hareket etti. Yangınla ilgili olarak bilgi veren orman Bölge Müdürü Ali Yıldırım "Bugün çok riskli bir gün. Aynı bölgede bugün çıkan ikinci yangın. İlk yangını arkadaşlarımız tamamen söndürdükten bir kaç saat sonra yeni bir yangın daha çıktı. Muhtemelen kasımlı bir durum söz konusu. Havanın rüzgarlı olmasından dolayı şuanda yangını kontrol altına almakta zorlanıyoruz" dedi.

DALAMAN'DA BAŞLAYAN YANGIN KISA SÜREDE BÜYÜDÜ

Muğla genelinde gece saatlerinde etkili olan fırtınalı hava yangınları da beraberinde getirdi. Dalaman’da çıkan orman yangını şiddetli rüzgarın da etkisiyle bir anda yayıldı ve Dalaman ile Ortaca’daki ev ve işyerlerini tehdit etmeye başladı.

Saat 23.00 sıralarında Dalaman Akkaya mevkiinde henüz belirlenemeyen bir nedenle başlayan orman yangını kısa sürede yayıldı. Şiddetli rüzgarın da etkisi ile büyüyen yangın Akkaya’daki ev ve işyerlerini tehdit etti. Dalaman Bülüşlü mevkiinde bulunan orman işletme şefliğine ait deponun da dahil olduğu birçok alanın yandığı belirtiliyor.

Ortaca ilçe sınırına da geçen yangın Ortaca Yerbelen mahallesindeki ev ve işyerlerini tehdit etti. Evlere dayanan yangın nedeniyle bölge halkı alarma geçerken, ilçe genelinde de elektrik kesintileri yaşanıyor.

Gece saatlerinin olması rüzgarın da şiddetinin dinmemesi nedeniyle yangına müdahalede bulunmakta zorluk yaşanıyor. Yer yer ekipler sadece yangının evlere sıçramaması nöbet tutuyor.