İstanbul Galatasaray’da toplanan binlerce hayvan hakları savunucusu, Hayvan Hakları Koruma Kanunu’nda yapılması planlanan değişikliği protesto etti. Aralarında spor ve sanat dünyasından tanınmış kişilerin de bulunduğu eylemciler, renkli görüntüler oluşturdu.

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yeni dönemde yasalaşması planlanan 5199 sayılı Hayvan Hakları Koruma Kanunu’ndaki değişiklik, hayvanseverlerin tepkisini çekti. Galatasaray Meydanı’nda toplanan binlerce kişi, İstiklal Caddesi’ni adeta miting alanına çevirdi. Yanlarında hayvanlarıyla eyleme katılan vatandaşlar, sloganlarla hayvan haklarına dikkat çekti. Eyleme spor ve sanat dünyasından tanınmış kişiler ve Beşiktaş taraftar grubu “Çarşı” da destek verdi. Oyuncu Suna Yıldızoğlu, Yeliz Yeşilmen ve milli voleybolcu Naz Aydemir de hayvan eyleme destek verdi.

 

Voleybolcu Naz Aydemir, “Küçük dostlarımız için buradayız. Onları korumamız gerekiyor” derken, Yeliz Yeşilmen ise “Ben Adana’dan bu eylem için geldim. Hayvan hakları çok önemli. Onları korumalıyız” şeklinde konuştu.

 

Eylemde Beşiktaş taraftar grubu Çarşı’nın “Meclis boşalsın barınak yapılsın. Ölüm yasasına hayır” yazılı pankartı dikkat çekti.

 

“Her eve 3 Kedi” dövizleri taşındı, “Hayvanlar değil, katiller hapse” sloganları atıldı.

 

Hayvanseverler adına basın açıklamasını HAYVİST Yönetim Kurulu Başkanı Asude Ustaoğlu yaptı. 1 Temmuz 2004 yılında çıkarılan 5199 yasa ve 2006 yılında çıkarılan yönetmelik gereğince yerel yönetimlerin bu yasanın uygulayıcısı olduğunu anımsatan Ustaoğlu, “Aradan geçen 8 yıl boyunca yasanın yerel yönetimlerle ilgili birimlerince uygulanmaması neticesinde tüm Türkiye’de sokak hayvanlarının kaderine hep ölüm düşmüştür. Meclis’e sunulan yasa teklifiyle 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik yasa tasarısı, sahipli sahipsiz bütün hayvanlarımızı felaketin eşiğine getirmiştir. 2004 çıkarılan 5199 sayılı yasanın hükümlerini 8 yıldır yerine getiremeyen yerel yönetimler bu yasa tasarısı ile aklanacaktır” diye konuştu.

 

Meclis’teki 550 milletvekiline seslenen Ustaoğlu, şöyle devam etti: “Önce vicdanınızı dinleyin, sonra bizi. Meclis’teki yasa tasarısı da cazip görünen bir ifadeyle ‘doğal hayat park’ları oluşturulacağı ve hayvanların buralarda yaşayacağı belirtiliyor. Kediler ve köpekler evcil hayvanlardır, binlerce yıldır insanlarla yaşamıştır. Lütfen yasayı geri çekin.” 

 

ADANA

Adana'daDoğayı Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği (DOHAYKO) üyesi Fatoş Tekbaş, Uğur Mumcu Meydanı'nda yaptığı açıklamada, Bakanlar Kurulu'ndan geçen ve Meclis'in onayına sunulan yasanın Veteriner Hekimler Odası ve Baro Hayvan Hakları Koruma Komisyonu gibi ilgili yerlerden görüş alınmadan hazırlandığını savundu.

 

Kanun teklifine konan ''Sahipli ve sahipsiz hayvanları belediye sınırları içinde veya dışında başıboş bırakmak yasaktır'' maddesiyle sokakların köpeklerden arındırılacağını belirten Tekbaş şunları kaydetti: ''Türkiye'de 35 bin köy var. Bu köylerde hayvancılık ile uğraşan vatandaşların koyunlarını güden on binlerce köpek var. Bu yasa teklifini hazırlayanlar bu ibareyi koyarak köylünün köpeklerini de kapsama altına almıştır. Sokaklarda, köylerde, çiftliklerde, beldelerde, yaylalarda milyonlarca kedi ve köpek var. Belediyelerin bunları canlı olarak toplayacak bir ekibi yok. Toplanan hayvanların bakım ve tedavi imkanları yok. Dolayısıyla kedi ve köpeklerin hepsi 'toplama' adı altında öldürülecektir.''

 

Sokaktaki kedi ve köpeklerin toplanmasının ekolojik dengeyi altüst edeceğini ileri süren Tekbaş, ''Hiç bir hayvan türü tehlikeli olarak tanımlanmamalı, onları yaşamları da tıpkı diğerleri gibi güvence altına alınmalı, ceza ve yaptırımlar hayvana değil onları bu şeklide eğiten sahiplerine uygulanmalıdır'' dedi.

 

BURSA

Bursa Kent Meydanı'nda toplanan grup adına basın açıklaması yapan İlknur Haskal, ''Can dostumuz olarak gördüğümüz hayvanlarımızın yaşamımızdan sökülüp alınmasına, uyutularak öldürülmesine, canlı olarak deneylerde kullanılmasına, kadavralarının mama ve derilerinin sanayilerde kullanılmasına, dağlara, ormanlara sürülmesine ve yok edilmesine sonuna kadar karşıyız'' dedi.

 

ÇANAKKALE

Hayvan Severler Derneği (HAYSEV) Çanakkale Şube Başkanı Esen Öztürk, yaptığı konuşmada, Türkiye'de, başta sokak köpekleri olmak üzere binlerce hayvanın yok edileceği bir sürecin başlatıldığını öne sürdü. Mitinge katılanlar, daha sonra yasa tasarısını eleştiren sloganlar atarak kordon boyundaki Truva Atı'na doğru yürüdü.

 

Daha birçok ilde hayvanseverler can dostları için sokaklara çıktı ve renkli görüntüler oluşturdu.


Arkadaşımız Leona Hamşikova'nın İstanbul'daki eylemden görüntülerini aşağıdan izleyebilirsiniz: