İzmir’in Çeşme ilçesinde 25 fıstık çamını ‘deniz manzarasını kapattığı’ gerekçesiyle kestiren site yöneticisi hakkında, beş yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Ağaçlar Dalyan beldesindeki SİT alanında yer alıyordu. Nesin Poslu adlı yönetici için ‘Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na muhalefet’ suçundan hapis cezası isteniyor.


2014 yılında sitenin ortak kullanım alanındaki fıstık çamlarının deniz manzarasını kapattığı gerekçesiyle kesilmesini isteyen site sakinlerine bir grup site sakini karşı çıktı.

12’YE KARŞI 14 OY 

Ağaçların bulunduğu bölge tapu kayıtlarında, ‘Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı’ ve ‘III. Derece Doğal Sit Alanı’ olarak gösterilmesine rağmen, sitenin yeni yönetimi ağaçların kesilip kesilmemesini ev sahiplerinin oyuna sundu. Oylama sonrasında 12 ret oyuna karşılık 14 kabul oyuyla, fıstık çamlarının kesilmesine karar verildi.

Karardan bir gün sonra sitenin yeni yöneticisi Nesrin Poslu’nun talimatıyla 15 yaşındaki 25 fıstık çamı, Hamdi Çetin ve Nurullah Tepe tarafından motorlu testereyle kesildi.

 RET OYU VERENLER DURUMU YARGIYA TAŞIDI 

Bunun üzerine, ağaçların kesilmesine ret oyu veren site sakinleri savcılığa suç duyurusunda bulundu. Ağaçların bulunduğu bölgenin, kesimden önceki ve sonraki halleri de suç duyurusundaki dosyada yer aldı.

Ağaçları kesen Hamdi Çetin ve Nurullah Tepe’nin talimat aldıklarını söyledikleri yönetici Nesrin Poslu hakkında adli soruşturma başlatıldı. Bir yıl süren soruşturma sonrasında savcı, Poslu hakkında ‘Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na muhalefet’ suçundan beş yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı.

Nesrin Poslu’nun Çeşme Asliye Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacağı öğrenildi.