Dedegöl Enerji Yatırım firması tarafından planlanan ‘Sinanhoca Regülatör ve HES’ projesi için verilen ‘ÇED olumlu’ raporunun iptaline yönelik Antalya 2’nci İdare Mahkemesi’ne dava açıldı.

Ankara, Kırıkkale, Hacettepe ve Süleyman Demirel üniversitelerinden yedi biliminsanının hazırladığı bilirkişi raporunda, projenin ekosisteme tehdit teşkil ettiği belirtildi.
Projenin gerçekleşmesi halinde ekosistemde ve mikroklimada değişimlerin olması ve özel koruma alanlarının etkilenmesinin kaçınılmaz olduğu vurgulanan raporda, yörenin biyoçeşitliliği ve ekolojik yapısı üzerinde meydana getireceği olumsuz etkilerin ‘kabul edilebilir düzeyde olmadığı’ ifade edildi.

"TOROSLARIN KİRLENMEYEN NADİR SULARINDAN BİRİ"

Raporun detaylarında ise akarsudaki karabalık, gökkuşağı alabalığı ve sazan gibi birçok balık türü ve diğer sucul canlıların, yapılacak projeden en çok etkilenmesi muhtemel canlılar olduğuna dikkat çekildi.

Bilirkişi heyetinin raporu doğrultusunda Antalya 2’nci İdare Mahkemesi, ‘ÇED olumlu’ raporunun, çevresel etkiler, biyoçeşitlilik, ekolojik yapı, ekosisteme ve sosyo-ekonomik etkileri açısından yetersiz olduğu kanaatiyle iptaline karar verdi.

İbradı Belediye Başkanı Serkan Küçükkuru, mahkeme kararını çok önemli bir gelişme olarak değerlendirerek, şunları söyledi: “Bu karar çevrecilere yapılan baskılar, ölümlere varan önemli bir süreçte çıktı. Türkiye’de bunun bilincine varmış hakimlerimiz ve çok sevindim. Bölge için çok önemliydi çok mutluyuz. Altınbeşik Mağarası, Manavgat Şelalesi bütün bölgeyi de, iklimini de etkileyecekti. Manavgat Çayı bu bölgeden doğuyor ve çok önemli bir su kaynağı. Torosların kirlenmeyen nadir sularından birisi.”