Üçüncü Köprü’nün Beykoz ve Rumelifeneri bağlantı yollarının imar planı İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi

Üçüncü Köprü bağlantı yollarının Beykoz ve Sarıyer Rumelifeneri’ndeki Boğaziçi geri görünüm ve etkilenme bölgesinde yer alan geçişlerine ilişkin imar planı, Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası tarafından açılan dava sonucunda iptal edildi.

BirGün’ün haberine göre, davayı gören 8. İdare Mahkemesi, Kuzey Marmara Otoyolu’nun bu bölgeye ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2013’te onaylanan 1/5000’lik plan tadilatını hukuka aykırı buldu.

Plan değişikliğinin iptal gerekçeleri şöyle sıralandı:

İstanbul’un ana ulaşım aksını oluşturan Boğaz geçiş ve güzergâhları üst ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda gösterilmedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulan 1/25.000 ölçekli Kuzey Marmara Otoyolu Nazım İmar Planı imar mevzuatındaki plan tanımlarıyla uyumsuz. Sadece Boğaz Geçişi ve çevre yollarının gösterildiği güzergah şeması niteliğindeki planda arazi kullanım kararları yer almamış.

Bağlantı yolunun güzergahı, doğal kaynakları ve ekolojik rezervleri olumsuz etkileyecek.

Boğaziçi geri görünüm ve etkilenme bölgesi olan bu alanda 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu hükümlerinin uygulanması gerekiyor. Bu kanuna bağlı olarak planlama yetkisi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde. Ancak planın Bakanlıkça yapılması yetki yönünden hukuka aykırılık oluşturuyor.