Aydın'ın Kuloğlulları köyünde işletime kapatılan linyit madeninin olduğu arazi artık eski günlerine geri döndü. Kraterlere dönmüş çukurlar gölete çevrilirken, 13 bin ağaçlık zeytin ormanı yaratıldı.

Hürriyet'ten Erdal İpekşen'in haberine göre, Aydın'da linyit kömürü çıkarılan maden ocağı kapatılarak, doğal alana dönüştürüldü. Kratere dönmüş çukurlar suni gölete çevrilirken, hayvanlar için doğal mera alanı yaratıldı ve 13 bin zeytin ağacıyla orman yaratıldı.

Madencilikle uğraşan köylüler, maden sahasının doğal alana kavuşmasından sonra daha fazla gelir elde ettiklerini söyledi.

SÜREÇ NASIL GELİŞTİ?


Arazi 2007'de maden faaliyetleri için kullanılıyordu

Her şey Ankaralı Aydıner firmasının bir linyit kömür madeni arazisini 2007 yılında satın almasıyla başlamış.

Madeni işletmemeye karar veren Aydınerler öncelikle 10 yıl boş kalan bu 250 dönümlük bu araziyi teraslamış ve tarım yapılmaya hazır hale getirmiş. Ardından da bu arazide ne tip ürün yetiştirileceği etüt edilmiş. İçinde zeytin ağacı da olan farklı meyve türlerinin yetiştirilmesi konusu tartışılırken ölümsüz zeytin ağacı ağır basmış ve start verilmiş.

2007 yılının son aylarında ise bilim devreye girmiş ve Ziraat Mühendisi Mücahit Özkaya danışmanlığında Türkiye’nin örnek bir zeytin bahçesi ve en modern zeytinyağı fabrikasının temelleri atılmış.

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü’nün teknik desteği ile başlayan bu süreçte, öncelikle yerel çeşitlerden Memecik zeytin çeşidinin ön plana çıkartılmasına karar verilmiş. Buna tozlayıcı olarak da Gemlik zeytin çeşidi seçilmiş. Birçok ilki içinde barındıran zeytin bahçesinde kısa sürede kömür çıkartılırken ortaya çıkan yer altı toprağı tarım için uygun olmayan özellikte olduğu için, fidan dikim yerleri arazide işaretlenmiş, Ardından da doğal saksı yöntemiyle dikimler başlamış. Oluşturulan terasların şev başlarına erozyona karşı mücadele etmek üzere Kapariler dikilmiş. Damla sulama sistemi uygulanan arazide fidanların farelere karşı korunması için fidanların gövdelerine pis su boruları ile koruyucular yerleştirilmiş.

İLAÇ KULLANILMIYOR

Maden alanının, tarım arazisine dönüştürülmesinin ardından çiftçilerle birlikte hareket eden şirket bölgede tarım ilacı kullanmama kararı aldı. Tarım ilacı yerine doğal önlemler alınan bölgede sinek ve birçok böceğe karşı tavuk, horoz, ördek gibi küçük baş hayvan yetiştirilmeye başlandı. Serbest dolaşan hayvanlar organik hayvancılığı sağladı.

OTLARI KOYUNLAR BİÇİYOR

Tarım arazinin istenmeyen otlardan temizlenmesi görevi de koyunlara verildi. Koyunların böylece otlaması ve dolaşması sağlanırken, aynı zamanda istenmeyen otlar da temizlenmiş oldu.

Maden krateri yerine oluşturulan gölette ise artık balık, kaplumbağa, kaz ve ördekler yaşıyor.

ZEYTİNYAĞLARINA ÖDÜL

Aydıner şirketinin sahibi Ömer Aydıner, oluşturulan tarım alanından elde edilen zeytinyağlarının dünya çapında ödül kazandığını söyledi. Aydıner, “Ülkemizde bu şekilde özenli ve bilinçli üretim yapılabildiğini görmek ve böyle üretim yapıldığında dünya çapında madalyalar alınabildiğini öğrenmek bizi çok mutlu etti ve gelecek için de çok umutlandırdı" dedi. 

Haberin tamamına gitmek için tıklayınız