Erzurum’a bağlı Tortum’un Bağbaşı Beldesi'nde halkın tepkisni çeken HES’çi şirketi çekildi.

Tortum’da özellikle kadınların isyanına sahne olan ve direnişin sembol ismi 17 yaşındaki Leyla Karakaya’ya verilen cezalarla hafızalara kazınan Bağbaşı HES projesinde, geçtiğimiz gün taşeron Paldet A.Ş.  bölgeyi terk etti.

Taşınması çok zor olan birkaç ağır iş makinesi dışında alandaki tüm ekipmanını toplayan HES’çi şirket, şantiyesini söktü ve bekçi de bırakmadan alanı boşalttı.

İşçilerin son 5 aylık ücretlerini de ödemeden kayıplara karışan şirket, henüz bir açıklama yapmadı.

Bağbaşı HES’te Paldet A.Ş.’yi taşeron olarak çalıştıran esas lisans sahibi olan Kayı İnşaat A.Ş., geçtiğimiz yıl 11 işçinin feci şekilde ölümüne yol açan Marmarapark  AVM inşaatının da yüklenici firmasıydı.

Tortum Bağbaşı HES’ten etkilenecek yörede 2 belde ve 6 köyde yaklaşık 15.000 kişi yaşıyor. Bölgenin en verimli topraklarının bulunduğu vadide 18.000 dönüm arazide meyve ve sebze tarımı yapılıyor ve önemli bir kısmı ihraç ediliyor.  

Bağbaşı HES’in iptali için açılan davanın alt mahkemece reddedilmesi üzerine dava Danıştay’a taşınmış ve Danıştay son kararında alt mahkemenin kararını bozmuş ve projenin yöredeki yaban hayatını nasıl etkileyeceği, halkın geçim kaynaklarının ne olacağı, balık çiftlikleri ve tarım alanlarının akıbeti ve genel olarak çevreye etkileri konusunda yeterli çalışma yapılmadığını belirtmişti.

DSİ’nin hafriyatın dere yatağına atılmasıyla ilgili müdahalesine de değinen Danıştay, HES projesinin yöredeki canlı hayatına ve insani faaliyetlerine etkilerine karşı alternatif üretilmesini de istemişti. Danıştay’ın bu ara kararına karşı valiliğin tekrar itiraz etmesi üzerine Tortum Belediyesi de davaya köylülerden yana taraf olmuştu.

Avukat Ercüment Şenol’dan aldığımız bilgiye göre, davanın geldiği bu aşamada HES’çi şirketin davayı kaybedecek olduğunu anladığı ve projeyi artık kârlı bulmadığı için durdurduğu yorumu yapılıyor.

Öte yandan HES projesini protesto eden köylülerden Leyla Karakaya’ya karşı, iki askere açtırılmış olan davada, askerler terhis olduktan sonra, talimatla alınan ifadelerinde şikayetlerinden vazgeçtiklerini belirttiler.

Leyla Karakaya iki davasından birinden geçtiğimiz Çarşamba günü beraat etti ve son duruşması Haziran ayında görülecek ikinci davasından da beraat etmesi bekleniyor. (Demokrat Haber)