banuguven.com

Dilovası’ndaki sağlık risklerine bakarken, kentin bütünü, yani Kocaeli gözden kaçmamalı. Kocaeli hem Dilovası hem de merkezin hemen yanıbaşındaki diğer sanayi tesislerinden çıkan gazlar nedeniyle mağdur. Bölgede kanserden ölüm oranlarının yüksekliğinin ortaya çıkmasının ardından, 2007’de TBMM’den sanayide kapasite artırımını durdurulmasını da öngören bir rapor çıkmıştı.

Bugün ise, hükümetin de desteğiyle, Güney Koreli POSCO şirketi Kibar Holding ile birlikte Kocaeli’ye, yerleşim yerlerinin hemen dibine, kentin dördüncü demir-çelik fabrikasını kuruyor. Türkiye’nin dört bir yanından ve hatta yurtdışından atıkların getirilip yakıldığı İZAYDAŞ’ın ve üç lastik fabrikasının dibine hem de.

Dilovası nasıl merkezi de, sanayileşmenin olmadığı Kandıra’yı da etkiliyorsa, Kocaeli’ye eklenecek her ağır sanayi tesisi de Dilovası’nı ve çevresini etkileyecek. Prof. Dr. Hamzaoğlu, Dilovası ve Kandıra’da hava, anne sütü ve bebek dışkısının analiziyle elde edilen bulgulara da (AB standartları üzerinde hava kirliliği ve 8 ağır metal) tam da bu yüzden dikkat çekiyor. Sanayileşmeyi ve karı maksimize etmeyi her şeyden üstün tutanlar da tam bu nedenle gerçeği ve gerçeği söyleyeni itibarsızlaştırmaya çalışıyorlar.

İZAYDAŞ ve lastik fabrikaları yetmedi, demir çelik fabrikası da verelim from Banu Güven on Vimeo.