Tekirdağ’ın Saray ilçesi Güngörmez köyüne yapılması planlanan kuvarsit maden ocağı için bin 110 hektarlık ormanlık alanda yaklaşık 1.5 milyon ağaç kesilecek, 12 su kaynağı kurutulacak ve köyün merası yok olacak.

Saray Doğayı Koruma Derneği kurucu üyesi Dedeoğlu ve hukukçu Karpat, maden ocağının açılmaması için bölge halkıyla sivil toplum örgütlerinin kararlı olduğunu söyledi.

Saray ilçesi Güngörmez Köyü’ne yapılması planlanan Kuvarsit maden ocağı için bin 100 hektarlık ormanlık alanda yaklaşık 1.5 milyon ağaç kesilecek, 12 su kaynağı ve köy halkının geçim kaynağı hayvancılık yok olacak.

Saray Doğayı Koruma Derneği kurucu üyesi Ercan Dedeoğlu, maden ocağı için hazırlanan ÇED raporunun bölgedeki somut durumla bağdaşmadığını, masa başında hazırlandığını ifade etti.

Derneğin kurucu üyesi hukukçu Demet Karpat ise maden ocağının açılmaması için bölge halkının ve sivil toplum örgütlerinin bu konuda kararlı olduğunu vurgulayarak yasal haklarını kullanacaklarını söyledi.

Bölgede çıkarılmak istenen kuvarsitin, cam ve seramik yapımı için düşük kalitede olduğunu ifade eden Karpat “Maden mevzuatı gereği maden arama ve çıkarma ruhsatı alındığı zaman bölgede istenildiği gibi arama yapılabilir. Bölgedeki kalitesiz kuvarsiti yol dolgu malzemesi olarak kullanacaklarını düşünüyoruz. Esnaf ve zanaatkârlar, hem kurum adına hem de bireysel olarak maden ocağını istemediklerini dilekçelerle bildirdi. Ruhsat çıktığı takdirde yargıya başvuracağız” dedi.