Küresel çiftçi hareketi La Via Campesina (LVC)'nın Yarıyıl Konferansı Ocak - Şubat 2016'da İzmir'in Seferihisar ilçesi, Sığacık kasabasında yapılacak. Konferansın hazırlık toplantıları, Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (ÇİFTÇİ-SEN) ev sahipliğinde Ortadoğu, Kuzey Afrika (MENA) ve Türkiye’den çiftçi temsilcilerinin de katılımıyla 13-14 Kasım'da başlayacak.

Çiftçi-Sen Genel Sekreteri Ali Bülent Erdem ve Çiftçi-Sen Genel Örgütlenme Sekreteri Adnan Çobanoğlu, bugün Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesinde bir basın toplantısı gerçekleştirerek uluslararası çiftçi hareketi buluşması ve etkinlik takvimi ile ilgili bilgi verdiler.

Ali Bülent Erdem ve Adnan Çobanoğlu tarafından toplantıda okunan metin şöyle:

La Via Campesina (LVC) Afrika, Asya, Avrupa ve Amerika kıtasında (Kuzey, Orta ve Güney Amerika) 88 ülkede 183 örgütü bir araya getiren, 200 milyondan fazla köylü, küçük çiftçi, topraksız, kadın, genç, yerli, göçmen, tarım ve gıda emekçisinden oluşan uluslararası bir köylü hareketidir. Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu da, 1993’te Mons’ta (Belçika) kurulmuş olan La Via Campesina’nın 2004 yılından bu yana üyesidir.

La Via Campesina her dört yılda bir, tüm üyeleriyle bir araya gelerek Uluslararası Genel Kurulu’nu yapmaktadır. Bu Genel Kurullarda uzun dönemli stratejiler, politikalar geliştirerek küresel köylü mücadelesini yürütmektedir.

Yarıyıl Konferansları ise Genel Kurulu takip eden ikinci yılın sonunda toplanmaktadır. Haziran 2013’de Cakarta’da yapılan VI. Genel Kurul’un ardından Yarıyıl Konferansı La Via Campesina Avrupa Koordinasyonu kurucu üyesi Çiftçi-Sen’in organizasyonuyla (ev sahipliğinde), Kasım 2015’te Seferihisar’ın Sığacık kasabasında yapılacak olan MENA toplantısıyla başlayacaktır.

Daha önce ÇİFTÇİ-SEN olarak duyurduğumuz toplantı tarihi La Via Campesina’nın almış olduğu bir kararla,daha çok katılımı sağlamak ve daha yoğun bir çalışma yürütülebilmesi için değiştirilmiştir. La Via Campesina’nın bu konudaki açıklaması şu şekildedir.

“La Via Campesina Türkiye'de yapılacak olan önümüzdeki Yarıyıl Konferansı'na çok iyi bir şekilde hazırlanmakta. 2015 yılının Kasım ayında İzmir'in Sığacık kasabasında yapılması planlanan Konferansı, 2016 yılı Ocak ayı sonu veya Şubat ayı başında, daha sonra belirlenecek bir tarihe, planlandığı gibi yine Türkiye'de yapılmak üzere ertelenmek zorunda kaldık. Bu ertelemenin, Konferans'a daha iyi hazırlama ve bizim için bu denli önemli bir etkinliğe Via Campesina delegelerinden daha güçlü katılım sağlayanacağına inanıyoruz. Önümüzdeki Kasım ayında da La Via Campesina'dan güçlü bir delegasyon Çiftçi-Sen'le birlikte Yarıyıl Konferansı'na hazırlanmak ve yine Kasım ayında Türkiye'de yapmayı planladığımız aşağıdaki toplantı ve etkinliklere katılmak üzere Sığacık'ta olacaktır.

MENA toplantısından sonra Yarıyıl Konferansı’nda delegelerin tartışacağı konular olan kamu politikaları, pazarlar, su, ticaret, agroekoloji, toprak mücadelesi, tarım reform mücadelesi ve ürün bazında yaşananlar üzerinden hazırlıklarını yapmak üzere ülkelerine döneceklerdir. Ocak 2016’nın son haftasından Şubat 2016’ya kadar sürecek olan Yarı Yıl Konferansı için tekrar İzmir/Seferihisar-Sığacık’ta bir araya gelinecek, ortak ve grup tartışmaları yürütülecektir.

Via Campesina toplantısı kadın çiftçilerinin bir araya geleceği Köylü Kadınlar ToplantısındaCakarta Manifestosu'nda tarif edildiği şekilde köylü feminizminin analizi, 2013 yılından bu yana Via Campesina bölgelerinin yürüttüğü tartışmaların gözden geçirilmesiyle Ocak 2016’nın son haftasında Yarı Yıl Konferansı başlayacaktır. Köylü Kadınlar toplantısında kadına yönelik şiddetin sona erdirilmesi için Via Campesina’nın yürüttüğü eylemler ve mücadeleler tartışılacaktır.

Via Campesina’nın Genç Çiftçileri iki yıldır hazırlamakta oldukları bölgesel raporlar üzerinden bilgi ve deneyim paylaşımı ile toplantı devam edecektir. Genç çiftçiler toplantısında Cakarta'dan bu yana grubun gelişimi ve işleyişi tartışılacak ve 2017’deki Genel Kurul’a kadarki dönemi planlanacaktır.

Kadın ve genç toplantılarını takiben yine kadın, genç ve diğer tüm ülkelerden gelen çiftçi delegelerle tamamıyla Yarıyıl Konferansı'na geçilecektir. Yarıyıl Konferansı’nda Cakarta’da yapılan Genel Kurul’da alınan kararların ve iki yıl boyunca gerçekleştirilmiş olan eylem ve etkinliklerin değerlendirilmesi yapılacak; LVC’nın VII. Genel Kurulu iki yıl sonra Bask ülkesinde (İspanya) toplanacaktır.

Toplantıların ardından bir alan ziyareti yapılacak, bu ziyaret sırasında La Via Campesina liderleri ve delegeleriyle birlikte Ege bölgesinde tarımın çökertilişine tanıklık edilecektir. (Demokrat Haber)