La Via Campesina (Çiftçinin Yolu) Yarıyıl Konferansı'na hazırlık toplantıları için Türkiye'ye gelen Via Campesina üyeleri, Ortadoğu, Kuzey Afrika (MENA) ve Türkiye’deki çiftçiler Yırca köyünü ziyaret etti.

Heyetin içinde bulunan Filistinli katılımcılar, İsrail devleti tarafından yapılan saldırılarda zeytin ağaçlarının da söküldüğünü belirtirken "Biz de aynı saldırıları yaşadık. Burada yaşadığınız üzüntüyü anlayabiliyoruz. Filistin ve Yırca aynı kaderi yaşadı" dedi. Yırca köylüleri de, "Filistin'de gerçekleşen zulmü televizyondan izlediğimiz zaman içimiz kan ağladı. Tüm kalbimizle yanınızdayız" dedi.

Brezilya, Peru, Pakistan, Güney Afrika, Yunanistan, Belçika, Hollanda, Finlandiya, Almanya, Fransa , Filistin, Tunus ve, Fas ve Türkiye gibi ülkelerden toplam 30 kişinin katılımı ile gerçekleşen ziyarette uluslararası katılımcılar Yırca köylüleri ile buluştu. Köy muhtarı Mustafa Akın'ın karşıladığı heyet köylülerden direniş hakkında bilgi aldı.



BİR BÜYÜK TEHLİKE DAHA GELİYOR: İSTANBUL YOLU        

Direniş hakkında bilgi veren köylüler, "Santral kurulmadan önce de bu köy de zeytincilik yapıyordu. Ancak santralin tozu yüzünden zeytinlerimiz büyük zarar gördü. Sabah kalktığımız zaman süpürge ile zeytin çiçeklerini süpürürdük. Eğer buraya bir santral daha yapılsaydı biz zeytincilik yapamazdık. Bu sebepten dolayı bu santrale karşı çıktık. Şimdi bir büyük tehlike daha geliyor. İstanbul yolu Yırca köyü içinden geçecek" dedi.

SHD'YE ZİYARET     

Uluslararası heyet, Yırca'daki deneyimi kendi ülkelerinde anlatacaklarını belirttiler. Heyet daha sonra madenci katliamında yakınlarını yitiren ailelerin örgütlendiği Sosyal Haklar Derneği Soma Şubesi'ni ziyaret etti.

Ege Bölge Temsilcisi Kamil Kartal, "Somalı madenciler daha önce tütüncüydü. Neo liberal politikaların uygulanmasından sonra madenci oldular" dedi. Heyetteki temsilciler madenlerin bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'yi de olumsuz etkilediğini kaydetti.

YIRCA’DA NE OLMUŞTU?       

Kolin Grubu, termik santralin yapılacağı Yırca Mahallesi’ndeki zeytinliklerin bulunduğu bölgeye, geçen 7 Kasım’da ağaç kesimi yapmak üzere 2 otobüs dolusu özel güvenlik görevlisi ve iş makinelerini gönderip, ağaç kesimi yaptı. Bölgede zeytinlerin kesilmemesi için nöbet tutan köylülerin direnişine rağmen, arazideki binlerce zeytin ağacı iş makineleriyle üzerlerindeki ürünüyle birlikte sökülüp, atıldı.

Binlerce zeytin ağacının kesilmesinin ardından Danıştay 6’ncı Dairesi’nden, ‘acele kamulaştırma’ için yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Bunun üzerine de araziyi çevreleyen tel örgütler köylüler tarafından sökülür, yeni zeytin fidanları dikildi.

Danıştay’ın, kararının ardından 50’si özel güvenlik görevlisi, geri kalanı inşaat işçisi olmak üzere yaklaşık 100 kişinin işine şirket tarafından son verildi.

Kökünden sökülüp kırılan toplam 6 bin 666 zeytin ağacı, Mal Müdürlüğü tarafından, yediemin olarak Yırca Muhtarı Mustafa Akın ve köylülere teslim edildi.

Yırca köyünde kurulması planlanan Kolin Termik Santrali’nin acele kamulaştırmasından sonra, Çevresel Etki Değerlendirmesi’ne (ÇED) de yürütmeyi durdurma geldi.

26 Aralık 2014 tarihinde Danıştay 6’ncı Dairesi termik santral yapılacak alan için daha önce geçici olarak yürütmeyi durdurma kararı verdiği köylülerin müracaatını görüşüp kararını vermiş ve Daire Bakanlar Kurulu’nun acele kamulaştırma kararını esastan iptal etti.

(Demokrat Haber)