Kadıköy Mahalle Muhtarları ve Kadıköy Kent Dayanışması üyeleri, 'temizlenen Kurbağalıdere'de balıklar yaşamaya başladı' yönündeki haberlere tepki göstererek eylem yaptı.

Kadıköy Kent Dayanışması ve Kadıköy’de bulunan 21 muhtar, son durumunu yerinde görmek için Kurbağalıdere güzergahını gezdi. Grup, 'İBB'nin yaptığı ıslah çalışması sonucu Kurbağalıdere'de balıklar yaşamaya başladı’ iddiasındaki haberlerin doğru olmadığını belirterek eylem yaptı.

Dere kenarında toplanan grup, dereyi kirleten kaynakların ıslah edilmeden yapılan projeler ile Kurbağalıdere’nin temizlenemeyeceğini dile getirdi.

Grup adına basın açıklaması yapan Filiz Elasu, “Bazı gazete ve televizyon kanallarında İBB’nin yaptığı ıslahat çalışmaları sonucunda Kurbağalıdere’de balıklar yaşamaya başladı iddiasında haberler çıktı. Haberlerde masmavi bir derede yüzen balıklara da yer verildi. İBB’nin hatalı ıslahat çalışması nedeniyle kamuoyunda olaşan büyük tepkiyi delmek amacıyla hazırlattığı anlaşılan gerçek dışı haberi yayınlayanlar İBB’nin propagandasına ortak oldu.” ifadelerini kullandı.

Dereyi kirleten kaynakların ıslah edilmeden projeye başlanıldığını ifade eden Elasu şunları dile getirdi:

“İBB’nin 3 yıl önce başlattığı Kurbağalıdere ıslahat çalışmaları derenin güzergah boyunca genişletmesini ve düzgün akışının sağlanabilmesi için doğal kıvrımlarının düzeltilmesini amaçlıyordu. Ancak ıslah çalışmaları gerekli ön araştırmalar yapılmadan ve yanlış planlamayla başlamış; tüm uyarılara rağmen hatalı uygulamalara ısrarla devam edilmiştir. En sonda dere dayanamayıp fokurdamaya ve kokusu tüm canlıların sağlığını tehdit etmeye başlayınca kanalizasyon akışı kesilmiş ve biriken tortular temizlenmeye başlanmıştır. Derede yapılan ıslahat çalışması 3 yıldır bitirilemedi ve vatandaşları tehdit etmektedir. Kurbağalıdere’yi kirleten kaynaklar ıslah etmeden başlatılan proje ile dere temizlenemez. Dereden Marmara Denizi’ne dökülen atık sulardan kaynaklanan kirliliğin önlenmesi ancak biyolojik arıtma tesisinin kurulması ile mümkün olacaktır.” (BUGÜN)