Mustafa Dermanlı

İnsanı büyüleyen doğal güzellikleriyle birçok efsaneye konu olan Türkiye'nin cennet köşesi Kazdağı ve yöresi, son yıllarda bölgede yapılmak istenen enerji ve maden projeleri ile gündeme geliyor. Yer altı ve yer üstü su rezervleri, doğal bitki örtüsü olan ormanları, endemik türleri ile toplumsal mirasımız olan Kazdağı, aynı zamanda başta Çanakkale ve Balıkesir olmak üzere tüm bölgenin hayat kaynağı.

Bölge insanının ya temiz bir nefes almak için uğradığı ya da orada yetiştirilen çileği, kirazı, biberini yediği Kazdağı ve çevresinde yapılmak istenen projeler bir yandan bu doğal güzellikleri tehdit ederken diğer yandan ise yerel halkın geçim kaynaklarını yok edecek.

465 BIN TON KÜL DEPOLANACAK

Bölgenin sadece doğasını değil hem ekonomisine hem de sosyal hayatına önemli hasarlar bırakacak projelerden biri de Yenice Çırpılar Termik Santrali Projesi. Yenice Çırpılar Termik Santrali Projesi, eğer hayata geçerse, bakanlıklara sunulan resmi belgelere göre yılda 3,5 milyon kömür tüketecek. Santralin toplam kurulu gücü 200 MW olacak. Bu da daha basit bir anlatımla proje kapsamında 90 adet futbol sahası büyüklüğünde bir alanda 465 bin ton külün depolanması anlamına geliyor.


Projenin onayı için 11 Ocak 2017 tarihinde Ankara’da İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı düzenlenecek. İDK Toplantıları, hukuki prosedür gereği, çevre etki değerlendirme süreçleri tamamlanmış ve ÇED raporları hazırlanmış olan projelere yapılıyor. Bu toplantılarda ilgili çalışmalar değerlendirilerek ÇED raporları hakkında olumsuz ya da olumlu kararı veriliyor. Ancak Çırpılar Termik Santrali Projesi için ilgili izin süreçleri halen tamamlanmamış olmasına rağmen, usul ve esaslara uygun olmayan bir biçimde İnceleme Denetleme Kurulu Toplantısı düzenleniyor.

Bölgedeki çevrecilerden aldığımız bilgiye göre, projeye Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından “Tarım Dışı Kullanım İzni” verilmemiştir. Konu iki kez Çanakkale Toprak Koruma Kurulu’nun gündemine gelmiş (en son 07/12/2016 tarihli toplantıda görüşülmüştür) ve talep edilen sahanın bir bölümünün kamu yatırımlarıyla sulandığı ve sulama projesi içinde kaldığı gerekçesiyle başvuru uygun görülmemiş, alternatif alan araştırılması yapılması yönünde karar alınarak Çanakkale Toprak Koruma Kurulu’nun gündeminden çıkarılmıştır. Bu nedenle, gerekli izinleri alamadığı için henüz ÇED sürecinin ilgili aşamasını tamamlamamış olan projenin ÇED raporunun olumlu veya olumsuz olarak değerlendirileceği bir değerlendirme toplantısının yapılması usulen doğru değildir.

65 KÖY MUHTARI İTİRAZ ETMİŞTİ

Proje, bir sene önce de gündeme gelmiş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yaklaşık bir yıl önce 3 Şubat 2016’da İDK toplantısı yapılacağı duyurulmuştu. İlgili toplantı öncesinde, Agonya Ovası’ndaki 72 köy muhtarının 65’inin imzaladığı itiraz dilekçeleri Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kültür Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Orman ve Su işleri Bakanlığı ile Çanakkale Valiliği ve Yenice Kaymakamlığı’na sunulmuştu. Bütün bu itirazların ardından 3 Şubat 2016’da Ankara’da yapılması planlanan İDK toplantısı Çevre Bakanlığı tarafından resmi bir gerekçe gösterilmeden ileri bir tarihe ertelenmişti. Ardından, 23 Mart 2016’da Ankara’da gerçekleştirilen İDK’da ise itirazlar dikkate alınmış ve saptanan eksiklerin giderilmesi için firmaya süre verilmişti.

Bu kapsamda, çevre dernekleri ve oluşumları 11 Ocak’ta Ankara’da yapılacak İDK toplantısına katılmak için dilekçelerini ilgili mercilere sundu. Aynı zamanda yüzlerce itiraz dilekçesinin ıslak imzalı ve BİMER üzerinden de Bakanlık yetkililerine iletildiği belirtiliyor.