İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) ormanlık alanı korumak için Beykoz’da 2. derece sit ve orman içi dinlenme alanında kaldığı gerekçesiyle reddettiği konut teklifini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı söz konusu alana özel eğitim tesisleri yapılmasını onaylayarak askıya çıkardı.

Söz konusu alanın 3. havalimanı projesini de yürüten Kalyon Gayrimenkul yatırım iştiraki RSY İnşaat tarafından alındığı ortaya çıktı. CHP’li meclis üyesi Hüseyin Sağ imar planı değişikliğine tepki göstererek “Yandaşa peşkeş çekmeye devam” dedi.

Hazal Ocak'ın Cumhuriyet'te yer alan haberine göre İstanbul Kuzey Kesimi Karadeniz Kuşağı Doğal Sit Alanı kapsamında kalan Beykoz Elmalı Mahallesi 8 pafta 355 parsel alanına 2013 yılının ocak ayında İBB meclis gündemine konut yapılması teklifi geldi.

Teklif raporda söz konusu alanın “Çevresel Sürdürülebilirlik Açısından Kritik Öneme Sahip Alan”da kaldığı belirtilerek yapılacak her türlü faaliyetin bu özel dokuya zarar vermeyecek düzeyde yapılması ilkesine dikkat çekildi.

PARK VE DİNLENME ALANI OLARAK İŞARETLENMİŞTİ

Söz konusu alanın kuzeyinde özel orman alanı ve güneyinde özel orman alanıyla tarım alanları bulunan toplam 54 bin 566 metrekare büyüklüğünde bir parsel olduğu belirtilerek alanın 38 bin 670 metrekaresinin “doğal ve kırsal karakteri korunacak alanlar”da kaldığı, alanın 15 bin 896 metrekaresine de bölge halkı için “parklar ve dinlenme alanları” olarak önerildiği vurgulandı.

Raporda alanda tarımsal faaliyetlerin sürdürülebileceği veya mevcut ağaç ve ağaçlık alanların korunması kaydıyla ağaçlandırma, bitkilendirme, bağcılık, hobi bahçeleri, fidan yetiştiriciliği yapılabileceği ifade edildi. Ayrıca raporda konut teklifinde istenen yapılaşma koşullarının çevre yapılaşma şartlarına göre çok yüksek olduğu belirtilerek teklif reddedildi.

İBB’nin teklifi reddetmesinden 2 yıl sonra 3. havalimanı projesini de yürüten Kalyon Gayrimenkul yatırım iştiraki RSY İnşaat aynı parsel ve yakındaki 356 No’lu parseli “özel eğitim tesisleri alanı” olarak ilan edilmesini talep etti.

ÖZEL EĞİTİM TESİSİ YAPILACAĞI DUYURULDU

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı geçtiğimiz perşembe günü Beykoz Dereseki Mahallesi 8 pafta 355 ve 356 sayılı parsellere ilişkin imar planı değişikliğini askıya çıkararak özel eğitim tesisleri yapılacağını duyurdu.

Askıya çıkan planın notlarında söz konusu alanın İstanbul Kuzey Kesimi Karadeniz Kuşağı Doğal Sit Alanı içerisinde yer aldığı belirtilerek en çok 4 kat yapılaşma izniyle özel tesis alanı içerisinde her türlü eğitim binaları, ilkokul, ortaokul, lise, üniversite, anaokulu, kreş, laboratuvar, konferans salonu, yurt ve misafirhane yapılabileceği ifade edildi. Bakanlık tarafından yapılan plan değişikliğine 19 Haziran’a kadar itiraz edilebilecek.