Japonya'da 2011 depreminde hasar gören Fukuşima santralindeki 3. reaktörün üzerinde henüz "bilinmeyen" bir nedenle yeniden buhar ortaya çıktı.

18 Temmuz'da ortaya çıkan, daha sonra kaybolan bu buhar, kez kaç kez daha geri gelmişti. Reaktördeki buhar 7 Ağustos'tan bu yana ise görülmüyordu.

Santralin işletimcisi Tokyo Electric Power (Tepco) şirketine göre, buhar 3. reaktörün üzerinde bugün yeniden ortaya çıktı. Şirket havuzun soğutulması, reaktörün sulanması ve azot pompalanmasının istikrarlı bir şekilde devam ettiğini söyledi. Reaktörden çıkan buharın neden kaynaklandığı henüz bilinmiyor.

Çevredeki radyoaktivite ölçümlerine ilişkin yeni bir değişiklik olmadığı belirtildi.

Altı reaktörlü santralde 3. reaktör deprem ve tsunamide en fazla zarar gören reaktör olarak belirtiliyor. Zira depremin ardından bu reaktörde bir hidrojen patlaması meydana gelmişti.

Her ne kadar Başbakan Shinzo Abe, durumun kontrol altında olduğunu söylese de Fukuşima tesisinde çok sayıda olay yaşandı. Kısa bir süre önce Tepco'nun başkan yardımcısı Zengo Aizawa, tesisini içinde bulunduğu durumu kabul ederek, "savaş alanındaki bir hastane" gibi olduğunu söylemişti.

Eylül ayı başında Fukuşima nükleer santrali depolama tankında ‘yüksek derecede’ radyoaktif su sızdığı bildirilmişti.

Japonya’da 2011 yılında meydana gelen deprem ve ardından oluşan tsunami, Fukuşima nükleer santralinde büyük miktarda radyoaktif sızıntıya yol açmıştı. Tsunami nedeniyle santralin reaktörleri soğutma sistemleri devre dışı kalmış, üç reaktör erimişti.

25 Temmuz'da Fukuşima nükleer santralinde 6 numaralı reaktörün soğutma sistemi bir test sırasında aniden durmuştu. Tesisi işleten Tepco Tokyo Electric Power şirketi, sistemin birkaç saat sonra yeniden çalıştığını söylemişti. (ANF)