Japonya’nın kuzeyindeki Hokkaido adasında bulunan Tomari Nükleer Enerji Santrali’nin kapatılmasıyla, Japonya’da, 42 sene sonra, çalışır durumda hiçbir nükleer reaktör kalmayacak.

 

Japonya’da ‘nükleersiz yaz’ yarın başlıyor. Tomari Nükleer Santrali, bakım çalışmaları nedeniyle kapalı olacak. Bakım çalışmalarının en az 70 gün süreceği tahmin ediliyor, ama bu sürecin aslında ne kadar böyle sürebileceği belirsizliğini koruyor.

 

Geçtiğimiz yıl yaşanan Fukuşima nükleer felaketinin ardından aşamalı olarak 54 reaktörü kapatan Japonya, enerji verimliliği tedbirleri sayesinde, şimdiye dek elektrik sıkıntısı yaşamadı.

 

Buna karşın, bu son reaktörün de kapatılmasıyla yazın elektrik ihtiyacının karşılanabilmesi için hükümet, Kansai elektrik şirketine ait iki reaktörü kullanıma sokmak istiyor. Fakat buna, bazı çevrelerce sert bir biçimde karşı çıkılıyor.  

 

GREENPEACE UMUTLU

Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Cenk Levi, “Japonya tüm dünyaya nükleersiz bir geleceğin mümkün olduğunu gösteriyor. Türkiye de dahil tüm ülkeler, hem Japonya’da yaşanan felaketten, hem de ‘nükleersiz yaz’dan ders almalı, nükleersiz, güvenli bir gelecek için enerji verimliliği ve yenilenebilir enerjilere yönelmelidir” dedi.

 

FUKUŞİMA FELAKETİ MİLAT OLDU

11 Mart 2011'de meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem ve ardından oluşan tsunami, Fukuşima santralinde nükleer felakete yol açmış, ülkedeki 54 nükleer santralden 17'sinin çalışması depremden hemen sonra durdurulmuştu. Ardından tüm santraller teker teker bakım ve dayanıklılık testleri için kapatıldı.

 

Fukuşima faciasından önce ülkenin elektrik ihtiyacının yüzde 30'u nükleer santrallerden karşılanıyordu. (hürriyet)