İTALYANLAR sandıklara giderek, nükleer enerji santrallerine ’hayırdedi. Kısmi yerel seçimlerde hezimete uğrayan Başbakan Berlusconi’ye bir darbe de referandumda indirilmiş oldu.

İtalya, nükleer enerji santrallerinin yeniden açılması, suyun özelleştirilmesi, başbakan ile bakanlara kısmi dokunulmazlık sağlanması konularında referanduma gitti. Ülkelerinin geleceği için Pazar ve Pazartesi günleri olmak üzere iki gün süren oylamaya, yaklaşık 47 milyon seçmenin yüzde 57’si katıldı. Referandumun geçerli sayılabilmesi için gerekli olan yüzde 50 katılımın üzerine çıkılmış oldu. 

Açılan her sandık, ’Nükleer geleceğin enerjisi’ diyen Berlusconi’ye darbe indirdi. Halk oylamasının sonucunda seçmenlerin yüzde 95’e yakını, nükleere, özelleştirilmiş suya ve dokunulmazlığa ’hayır’ dedi. 

REFERANDUMU PROTESTO EDEN BERLUSCONI SEÇİM YASAĞINI DA DELDİ 

Vergi kaçırma, görevini kötüye kullanma ve küçük yaşta bir kızla fuhuş yapmak davalarından yargılandığı ve bunların yanı sıra geçen ay yapılan kısmi yerel seçimlerden büyük yenilgiyle ayrıldığı için parlak dönem geçirmeyen Başbakan Silvio Berlusconi, referandumu protesto ederek sandığa gitmedi. Başbakan Berlusconi, resmi bir ziyaret için Roma’da bulunan İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’yla yaptığı ortak basın toplantısında, ’Elveda nükleer’ diyerek, yenilenebilir enerjiye yöneleceklerini söyledi. Halk oylaması sürerken bu açıklamayı yapan Başbakan, seçim yasaklarını da delmiş oldu. 

BERLUSCONI KÖŞEYE SIKIŞTI 

Referandum sonuçları, nükleersiz bir gelecek ile suyun kamuya ait olması gerektiğini savunan ve haftalardır protesto gösterileri yapan ülkedeki çevreci grupların yüzünü güldürdü. İtalyanlar sandıklar açılmaya başladıktan sonra sokaklara dökülüp, kutlama yapmaya başladı. Berlusconi liderliğindeki ve aşırı sağcı Kuzey Ligi Partisi’nin ortaklığındaki hükümet, halk oylamasına götürülen noktaları savunuyordu. Muhalefet, referandum sonuçlarını fırsat bilip Berlusconi’yi istifaya çağırdı. 

8 SANTRAL AÇILACAKTI 

1986 yılında Çernobil’de yaşanan felaketin ardından endişeye kapılan İtalyanlar, yapılan referandumda nükleer santrallerin kapanmasını istemişti. Nükleer enerji, son aylarda hükümetin gündemine tekrar alındı. Hükümet, varolan 4 eski nükleer enerji santraline ek olarak 4 yeni santral daha açmayı planlıyordu. Nükleer enerji politikasında ısrarcı olan Silvio Berlusconi, Fukuşima’da yaşanan felaketin ardından yaşanan korku üzerine, "Biz kamu görüşü nükleer enerjiye ihtiyacımız olduğu yönünde değişene kadar 1-2 yıl daha beklemeyi tercih ederiz" demişti. 

Hürriyet