Beyza KURAL / Bianet

İstanbul Kent Mitingi için Kadıköy'de toplanan onbinlerce insan "İstanbul biziz, İstanbul bizim" dedi.

Binlerce insan “İstanbul Biziz, İstanbul Bizim” sloganıyla çağrısı yapılan İstanbul Kent Mitingi için bugün Kadıköy’deydi.

Kent Hareketleri, Kuzey Ormanları Savunması ve Forumlar Arası Kentsel Dönüşümle Mücadele Çalışma Grubu’nun düzenlediği mitinge aynı zamanda çağrıcı olan onlarca meslek örgütü, siyasi parti, sendika, mahalle ve ekoloji örgütü ile taraftar grupları ve üniversite öğrencilerinin de aralarında olduğu çok sayıda kişi ve kurum katıldı.

Miting için İstanbullular Haydarpaşa Numune ve Söğütlüçeşme’de buluştu.

Yürüyüş boyunca sık sık “Hükümet İstifa”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam”, “Ormanıma, kentime, mahalleme dokunma” sloganları atıldı.

Gezi Direnişinde öldürülenlerin isimleri geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Fadime Ayvalıtaş’ın isimleri ile birlikte anıldı.

Üniversite öğrencileri de mitingdeydi.

Yolsuzluk operasyonları da mitingdeki slogan, döviz ve pankartlara yansıdı.

Yolsuzluk operasyonunda adı geçen Halk Bankası önüne gelindiğinde “Hırsız var”, “Her yer rüşvet, her yer yolsuzluk” sloganları atıldı.

Protestolara rağmen yıkımına başlanan Emek Sineması da pankartlardaydı.

Alana girişler başladığı anda Söğütlüçeşme yönünden gelen kitlenin sonu henüz hala Söğütlüçeşme’deydi.

Alana girişler sürerken, polisin arama noktasında yaşanan gerginliğin ardından polis kitleye tazyikli su, gaz bombası, plastik mermi ve ses bombasıyla saldırdı. Miting görevlilerinin ortamı yatıştırmasıyla insanlar miting alanına girdi. Alana giren gruplar sayılırken en çok alkışı Çarşı Grubu, Anti Kapitalist Müslümanlar, LGBTİ örgütleri, Şirin Baba ve arkadaşlar aldı.

Miting Tertip Komitesi adına konuşan Cihan Uzunçarşılı Baysal “Yalana, talana, yapmaya, yıkıma artık yeter. Edi Bese. Al gı pave. Kifaya. Enough is enough. Ya basta” diyerek talepleri sıraladı:

* İstanbul’a şehirlerimize, yaşamlarımıza karşı suç işleyen tüm yetkilileri, bakanları, belediye başkanların derhal istifası

* 6306 sayılı Afet Yasası başta olmak üzere tüm olağanüstü yasaların ve bunların uygulanmasından doğan ‘riskli alan’, ‘kentsel dönüşüm’ gibi uygulamaların iptal edilmesi,

* Hukuk ve bilim dışı projelerin, başta 3. Köprü ve 3. Havalimanı olmak üzere derhal durdurulması

* Haydarpaşa, Galata, Haliç, Cevizli Tekel gibi kamusal alanlarda yapmanın durdurulması,

* Danıştay Kanunu değişikliklerinin ve Tabiat Varlıkları Yasasının derhal iptali.

Mahalle Dayanışmaları adına konuşan Ömer Kiriş “yolsuzluk operasyonuna hayret etmedik, kent üzerindeki rüşvet, talan ve yolsuzluğu yıllardır yaşıyor ve mücadele ediyoruz” dedi.

Taksim Dayanışması adına konuşan Mücella Yapıcı “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” diyerek kitleyi selamladı.

LGBTİ örgütler adına konuşan Şevval Kılıç ve Boysan Yakar kentsel dönüşümün birinci mağdurları olduklarına işaret ettikleri konuşmalarında “Kentler herkesindir, bu kent fahişelerin de kentidir, kimliği uğruna doğduğu günden beri mücadele eden tüm eşcinsel ve transların kentidir” dedi.

“Bizler veba görülen gettoları değil, İstanbul’un tamamını istiyoruz” sözleriyle biten konuşmaya büyük destek veren kitle “Nerdesin Aşkım” sloganına başladı. Ardından İMECE Kadın Sendikası’ndan Serpil Kemalbay kadınların sesini duyurdu.

Kuzey Ormanları Savunması adına konuşan Ali Yıldırım Kuzey Ormanları’nın İstanbul için önemine değinerek 3. Köprü, Yeni İstanbul, Kanal İstanbul, 3. Havaalanı gibi projelerin durdurulması taleplerini yineledi.

Yel değirmeni Dayanışması adına yapılan konuşmada “kamusal alan bize ait, sokağa çıkın ” çağrısı yapılırken Don Kişot İşgal Evi deneyimi paylaşıldı.

Mitinge “Ne sadaka, ne ayrıcalık; engelsiz kent, eşit yurttaşlık” yazılı pankartla katılan engelliler adına konuşan görme engelli bir kişi “Gençlerimizin gözlerini çıkarsalar da bu halk artık bir daha kör olmayacak” diyerek sloganlarını paylaştı.

Miting Tertip Komitesi’nden Can Atalay “Onlar kendi çamurlarında debelensin, bizim  güneşe uğurladığımız kardeşlerimiz var” dedi.

Kentsel dönüşüm mağduru Sulukule Mahallesi çocuk korosu Tahribat-ı İsyan, Yolda gibi müzisyenlerin şarkılarıyla destek verdiği miting Meluses grubunun ezgileriyle sonlandı.

Meluses “Deremizle, suyumuzla, kentimizle oynamayın. Buraya oyun oynamaya gelmedik. İnsanca yaşam istiyoruz” sözlerini müziğine kattı. Meluses konserinin ardından miting sona erdi.

Mitingin ardından AKP İlçe binasına yürüyen bir gruba polis gaz bombası ile saldırdı, yaklaşık 40 kişilik bir grup saat 19.20 itibariyle Söğütlüçeşme Camii yakınında barikat kurarak ateşe verdi.

Polisin Boğa heykeline çıkmasıyla barikatlar Bahariye Caddesi'ne taşındı.