Yürütmesi durdurulan HES için makineler çalışınca…

Rize'nin Çayeli ilçesindeki Senoz vadisinde hidroelektrik santrali için gizlice yeni yol açan iş makinesine baskın yapan çevreciler, makinenin üzerine çıkarak oturma eylemi yaptı. Çevreciler iş makinesini rehin alırken, operatör ise kaçtı.

Senoz Vadisi'nde yapımı planlanan 12 hidroelektrik santraline karşı açtıkları 9 davanın tamamında yürütmeyi durdurma kararı alan çevreciler, verilen yeni HES lisanslarına karşı mücadelelerini sürdürüyor.

Çevreciler ve yöre halkı son olarak Çataldere Köyü'nde yapımı planlanan Çiğdemli HES projesine karşı Rize İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Mahkeme 11 Ocak 2011 tarihinde yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Buna rağmen santralinin su iletim tüneli için orman içinde gizlice yol yapıldığı duyumunu alan ve aralarında Doğa Derneği Başkanı Güven Eken' inde yer aldığı bir grup çevreci bölgede çalışma yapan iş makinesine baskın düzenledi.

Çevreciler, iş makinesinin üzerine çıkarak eylem düzenledi ve makinenin çalışmasına izin vermedi. İş makinesi operatörü ise bölgeden kaçtı.

"HES'LER TÜRKİYE'Yİ ÖRÜMCEK AĞI GİBİ SARMIŞ"

Doğa Derneği Başkanı Güven Eken, Türkiye'de bin 700'ün üzerinde HES santralinin yapımının sürdüğünü belirterek, bunların önemli bir kısmının yasadışı olduğunu öne sürdü.

Bunlardan birine baskın düzenlediklerini ifade eden Eken, "Ne yazık ki bu HES' ler bir örümcek ağı gibi Türkiye'nin her yanını sarmış durumda. Vadilerimizin içerisindeki su kaynakları ve bölge insanının kültürünü yok ediyorlar. Bu katliamın bir an önce son bulması gerekiyor" dedi.

Eken, "Burada durdurulan makine Antalya'nın Alakır vadisinden buraya gelmiş. Bu, HES şirketleri arasındaki ilişkiyi ve çevre katliamını görüyorsunuz. Bu katliamı protesto eden gençlerin Trabzon'da nasıl tartaklandığını, ne hale getirildiğini de gördük. Artık Türkiye'deki insanlar HES ve barajları istemiyor. Bu katliama biran önce dur diyor" diye konuştu.

"DURDURMA KARARI TEBLİĞ EDİLDİ AMA DURAN OLMADI"

Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) Senoz Vadisi sözcüsü Sinan Akçal ise, mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına rağmen bölgede gizlice çalışma yapıldığını gözlemlediklerini belirterek, "Mahkemenin verdiği durdurma kararı ilgililere tebliğ edildi. Ancak duran olmadı. Biz kendi çabalarımızla çalışmaları durdurmaya çalışıyoruz. 9 dava açtık, 9'unda da mahkeme çalışmaları durdurdu. Ama bunlar yine geliyor. Bugün iş makinesine müdahale ederek durdurduk. İşçilerle bizi sürekli karşı karşıya getiriyorlar. Yargı karalarına herkes uymalı" diye konuştu.

Çevreciler yaklaşık 2 saat boyunca iş makinesinin olduğu bölgede nöbet tuttuktan sonra bölgeden ayrıldı.

CNN