Dünyanın en büyük mobilya mağazalar zinciri IKEA, dünyada en fazla kereste kullanan şirketler sıralamasında üçüncü sırada. IKEA, mağazalarında sattığı ağaç ürünlerinin büyük çoğunluğunu, Çin ve Rusya’da kesilen ağaçlardan elde ediyor. IKEA’nın şirketi Swedwood Rusya’nın Karalen bölgesinde balta girmemiş ormanlardaki 500 yaşındaki ağaçları keserek keresteye dönüştürüyor. Çevre örgütleri pek çok kez IKEA’nın ormanları talan etmesini protesto etmiş ve ağaç kesiminin durdurulması için imza kampanyası başlatmışlardı.

İsveç’ten "Ormanları Koru", "Toprağın Dostları"; Rusya’dan "Green Peace" ve "SPOK" çevre örgütlerinin yöneticileri, topladıkları 180 bin imzayı Cuma günü Stockholm’de IKEA’nın yetkililerine teslim ettiler. IKEA’nın Karelen ormanlardaki ağaçların kesimini hemen durdurmasını istediler.

IKEA ile yapılan görüşmeye katılan "Ormanları Koru" çevre örgütü yöneticilerinden Linda Ellegaard Nordström, IKEA’nın Karalen’deki Avrupa’nın en değerli ormanlarını yok etmesini eleştirdiklerini söyledi. IKEA’nın eski ormanlardaki ağaçların kesilmesine karşı bir çevre politikası olduğunu iddia ettiğini, ama şirketin sömürgeciler gibi davrandığını kendi gözleriyle gördüklerini belirten Ellegaard, "IKEA yalan söylemeye son verip Karelan’deki ağaçların kesimini durdursun" diyor.

IKEA yöneticileri daha önceleri "Ormanları Koru" adlı çevre örgütünün IKEA’ya yönelik eleştirilerinin aşırı olduğunu ve örgütün Rusya’daki çevrecilerin desteğine sahip olmadığını açıklamıştı.

IKEA yöneticileriyle Stockholm’de yapılan görüşmeye katılan Rus SPOK çevre örgütünün başkanı Alexsander Markovsky, toplantıda Kardelen’deki ağaçların kesilmesine karşı olduklarını çok açık bir biçimde şirketin yöneticilerine ilettiklerini söyledi.

Toplantıya IKEA adına katılan şirketin Orman Kısım Şefi Anders Hildman ise vakti olmadığını belirterek gazetecilerin toplantı hakkındaki sorularına yanıt vermekten kaçınıyor. (anf)