Hopa halkının yaralarını sarmak için çeşitli demokratik kurumların oluşturduğu Hopa Afet Sivil Dayanışma Masası, dün akşam köy ve mahallelere giderek halka ekmek, su ve sıcak yemek dağıttı.

Çalışmada yer alan Nurcan Vayiç, dün akşam orta Hopa olarak bilinen Kanlıdere ile Sugören'e gittiklerini söyledi.

Vayiç çalışmalara ilişkin olarak şunları söyledi: "Kanlıdere'de eksiklikler tespit edildi, halka su ve ekmek dağıtımı yapıldı. Sugören'e iki kez gidildi. Sugören'de çok büyük bir yıkım var. Biz gittiğimizde belediyeden ya da devlet kurumlarından tek bir kişinin bile gitmediğini öğrendik. Yani selden bu yana bir kazma bile vurulmamış. Sıcak yemek dağıtımı yapıldı. Bugün de hem hasar tespit hem de yardımlar sürecek. Elektrikler geldi. Bu büyük oranda işimizi rahatlattı. En azından bugün fırınlar ekmek çıkartabilecek."

CENAZELER TOPRAĞA VERİLDİ

Sel ve heyelan felaketinde yaşamını yitirenlerden 8'i dün toprağa verildi.

Hacer Kara, Altan Kara ve Funda Toksoy, Orta Hopa Mahallesi camisinde kılınan cenaze namazının ardından aynı yerdeki aile mezarlığında, Nermin Demir Merkez Camisi'nde kılınan öğle namazının ardından Yukarı Kuledibi Mahallesi'nde, Emniyet Gedik, Ünsal Gedik ve Erdal Eren Gedik ise Yoldere Köyü Aşağı Mahalle Camisi'nde kılınan namazın ardından Yoldere Köyü mezarlığında defnedildi. Sabri Acıbadem'in cenazesi ikindi namazının ardından toprağa verildi.

Hopa Afet Sivil Dayanışma Masası 3 kişinin toprağa verildiği Yoldere'deki cenaze törenine katıldı.

Törene katılan Artvin Valisi ve Hopa Kaymakamı halkın tepkisi ile karşılaştı. Halk, "Hangi yüzle geliyorsunuz? Biz başımızın çaresine bakarız, devleti burada istemiyoruz" diyerek tepki gösterdi. Tepkiler üzerine vali ve kaymakam cenaze töreninden apar topar ayrıldı.

“DOĞA CİDDİ ANLAMDA TAHRİBATA UĞRADI”

Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Emine Helil İnay Kınay, Karadeniz’in, son on yılda çok ciddi bir talan ve yağmayla karşı karşıya kaldığını belirterek, "Karadeniz şimdiye kadar korunabilmiş bölgelerinden bir tanesiydi. Ama süreç içerisinde Türkiye’nin her kentinde olduğu gibi plansız kentleşme, çarpık yapılaşma dediğimiz süreç, dere yataklarında yapılan değişimler, HES’ler ve diğer projelerle beraber doğa ciddi anlamda tahribata uğradı" dedi.

SORU ÖNERGESİ

HDP Antalya Milletvekili Saruhan Oluç, Hopa'daki sel felaketi hakkında Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

HDP'li Oluç, Başbakan Davutoğlu'ndan şu sorularına yanıt istedi:

"Hopa’da yaşanan felaketin nedenleri sizce nelerdir? Hangi kararlar bu sonuçları doğurmuştur? Yaşanan felaketin siyasal ve fiili sorumluları kimlerdir?

Plansız kentleşme, HES’ler ve dere yataklarının imara açılması gibi yanlış politikalar ve uygulamaların bu felaketin yaşanmasında rolü olduğunu düşünüyor musunuz?

'HES’ler sellere neden olmaz, bunu ileri sürenler yanılıyor' diyerek bu felaketin altyapısını olgunlaştırmış olanlar hakkında bir işlem yapmayı düşünüyor musunuz?

Hopa’da su kanallarının yetersizliği konusundaki eleştirileri dikkate almayan yerel yöneticiler hakkında bir işlem başlatmayı düşünüyor musunuz?

HDP HEYETİ HOPA'DA İNCELEMELERDE BULUNDU

Dünden bu yana yardım çalışmalarını örgütleyen inisiyatif içinde yer alan HDP'nin merkezi heyeti bugün Hopa'ya geldi.

İstanbul milletvekilleri Beyza Üstün ve Garo Paylan, HDP MYK Üyesi Hatice Altınışık ile sağlık emekçilerinden oluşan heyete, Iğdır Belediye Eşbaşkanı Murat Yiğit, Ağrı Belediye Eşbaşkanı Mukaddes Kubilay ve Digor Belediye Eşbaşkanı Ekrem Birgül de eşlik etti.

Heyet ilk olarak İnisiyatif'ten bilgi aldıktan sonra hasarın olduğu köy ve mahalleleri dolaştı.

Ziyaret sırasında yaşanan yoğun yağış nedeniyle yeni bir sel ve heyelan tehlikesi üzerine inceleme yarıda kesilerek ilçe merkezine dönüldü.

HDP heyeti Yeşilköy'de yaşamını yitiren Sabri Acıbadem'in cenaze törenine katılıp başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerini iletti.

İlçeyi ziyaret edenler arasında Trabzon ve Rize HDP il yöneticileri ile ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş, Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy, CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu da yer aldı.

VAN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YARDIM GÖNDERDİ

Van Büyükşehir Belediyesi da Hopa halkına dayanışma eli uzattı. Van Büyükşehir Belediyesi, içerisinde yatak, battaniye, yorgan, yastık ve çeşitli malzemelerin bulunduğu bir kamyon temel ihtiyaç maddelerini Hopa'ya gönderdi. "Geçmiş olsun Hopa! Van halkı yanınızda" pankartının asıldığı kamyon bu sabah saatlerinde Hopa'ya doğru hareket etti.

DEMİRTAŞ: HOPA HEMEN AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMELİ

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, sel ve heyelan nedeniyle en az 8 kişinin hayatını kaybettiği Artvin Hopa’nın afet bölgesi ilan edilerek, halkın bölgeden helikopterlerle tahliye edilmesi gerektiğini belirtti.

Twitter’daki hesabından açıklamalar yapan Demirtaş şunları yazdı:

“Hopa Halkının acil yardıma ihtiyacı var. Hemen afet bölgesi ilanı yapılmalı ve halk bölgeden helikopterlerle tahliye edilmeli.”

“Çünkü yağmur tekrar başladı ve sel tehlikesi çok ciddi. Arama kurtarma faaliyetleri yetersiz kalıyor. Ulaşılamayan köyler var halen.”

“İçme suyu ve kanal suyu karışmış durumda, temiz su ve sağlık hizmetleri desteği ihtiyacı var. Biz de elimizden geleni yapıyoruz, yapacağız.”

“Çok Sayıda iş makinası bölgeye gitmeli ve derelerin tıkanan kısımlarını açmalı. Yeniden başlayan yağış, felaketin büyümesine yol açabilir.”

“Hepimizin yüreği seninle Hopa.”